Saját KB bal
Saját KB jobb

Ha e-cigit használsz kutyád mellett, azonnal hagyd abba

Évtizedekig ment a harc, a pereskedés és a lakosság győzködése a cigaretta rákkeltő hatásáról. Miután bizonyítást nyert a tény, azt kellett megértetni az emberekkel, hogy a passzív dohányzás is méreg a külvilág számára – főleg a gyerekeket és a háziállatokat érinti, ennek a folyamatnak még messze nem értünk a végére. Most arra figyelmeztetnek a szakemberek, hogy világszerte emelkedik a nikotin mérgezés az otthoni kiskedvencek körében, a bűnös pedig: az e-cigaretta.

 

Azt azért már egyre többen tudják, hogy a nikotin és a cigaretta papírban lévő kátrány nagy mennyiségben komoly egészségügyi problémákat okoz, az elektromos cigaretta legalább valamilyen mértékben kevésbé káros az ember szervezetére.

De az e-cigi használatakor sokaknak nem jut eszébe, hogy kiskedvenceinkre ugyanúgy veszélyes. – Évekig kezeltük azokat az eseteket, ahol a háziállatok felszedték és megették a cigaretta csikkeket, megégették vele őket véletlenül vagy a füsttől mérgezést kaptak – nyilatkozta Ahna Brutlag, a Háziállat Mérgezési Segélyvonal nevű szervezet állatorvosi igazgatója. – Ahogy az e-cigaretták egyre inkább elterjedtek, a velük kapcsolatos bejelentések száma is jelentősen megemelkedett –

Az e-cigaretták a hagyományos cigarettákkal ellentétben valóban kevésbé mérgezők az emberre nézve, az akkumulátorral működtetett készülék egy nikotint tartalmazó, sokszor sokféleképpen ízesített folyadékot porlaszt el, az ember pedig ezt a gőzt lélegzi be. A kutyák számára az illatok és az ízek széles választéka teszi vonzóvá a dolgot, igyekeznek ők is minél inkább belélegezni, „lenyelni” az aromákat. Sok ember nem gondolja végig ennek lehetséges következményeit, és még humorosnak is tartja kutyája érdeklődését.

Ahna Brutlag szakember elmagyarázza, hogy a problémát mindig az egyes patronokban lévő nikotin mennyisége okozza. Ezek általában 6 mg és 24 mg között vannak. – Minden egyes patron egy vagy két hagyományos cigarettával egyenértékű nikotint tartalmaz – mondja. – A nikotin mérgezés a háziállatokban gyors tünetekkel jelentkezik – általában akár a belélegzést követő tizenöt-hatvan percen belül.

A tünetek közé tartoznak:

– hányás

– hasmenés

– indokolatlan izgatottság

– pulzusszám és légzés szám emelkedése

– depresszió

– remegés

– ataxia (izmok koordinációs zavara, bizonytalan mozgás)

– gyengeség

– rohamok

– cianózis (bőr- és nyálkahártya elszíneződése)

– kóma

– szívmegállás.

 

Cikkajánló:

Az illóolajok és diffúzorok veszélyei kutyáinkra

Édes kis semmiség? A csoki veszélyes a kutyák számára

Veszélyes otthon

 

 

(kutyabarát.hu)

Forrás: dogtime

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...