Saját KB bal
Saját KB jobb

Veszélyes otthon

Sok állattulajdonos még mindig nem sejti, mennyi veszély leselkedik kedvencére saját háztartásában. Vegyük végig az összes helyiséget!

Veszélyek a konyhában

Alkoholtartalmú italok fogyasztása az emberhez hasonlóan a kutyáknál is gyomor-bélrendszeri tüneteket és delíriumot okoz, valamint nem közömbös súlyos májkárosító hatása sem.
A hagyma és a fokhagyma elfogyasztása az oxigéntranszport lehetetlenné válását okozza a szervezetben. Tünetei a bágyadtság, levertség, sötét vizelet.
A szemetesben lévő romlott ételek fogyasztása emésztőszervi problémákat, leginkább hányást, hasmenést idézhetnek elő.
Mérete miatt okozhat problémát az egészben lenyelt mogyoró, dió, amelyek bélelzáródást okoz(hat)nak, hasonló problémákat rejtenek magukban a felvágottak héja, zsinege. Konyháról lévén szó fontos megemlíteni, hogy a bekapcsolva hagyott főzőlap, sütéshez használt forró olaj súlyos égési sérüléseket okozhat.
A csokoládé nemcsak elhízást, de súlyos mérgezést is okozhat. A mérgezés okozója a kakaó fő alkaloidja, a teobromin. A legtöbb teobromin a kakaóporban és a keserű csokoládéban van. A tejcsokoládé teobromin-tartalma az előbbiek töredéke, a fehér csokoládéban pedig szinte alig van jelen ez az alkaloid. Leggyakoribb tünetek a hányás, hasmenés, a has nyomásérzékenysége, szomjúság, izgatottság, szapora szívverés, nyálzás. A csokoládéban található koffein – az emberhez hasonlóan – a kutyáknál is a központi idegrendszerre hat: fokozza a szívműködést, anyagcserét, légzést.
A mazsola illetve a szőlő komoly vesebántalmakat okoz. Már testtömeg kilogrammonként 3 g mazsola és 20 g szőlő elfogyasztása súlyos vizelet kiválasztási zavarokat idéz elő, sőt, teljes vese leállás lehet a következmény. A tünetek 1-2 nap alatt kialakulnak, melyek hasmenés, hányás, remegés, bizonytalan mozgás, nagy vízfogyasztás, bevizelés, súlyos hasi fájdalmak formájában jelentkeznek.

Veszélyek a fürdőszobában

Ez a helyiség különösen azért veszélyes, mert együtt van jelen az elektromosság és a nedvesség. Gyakori, hogy az állatok megrágják az elektromos vezetékeket, amelyek áramütést okoz(hat)nak.
A vízzel telt kád kis testű kutya és macska fulladásos halálát okozhatja, ha észrevétlenül beleesik. A különböző tisztálkodó-, tisztító- és fertőtlenítőszerek lenyelése a gyomor-bélrendszer irritációját, gyulladását okozhatják, amelyek nyálzás, hányás és hasmenés formájában nyilvánulhatnak meg.

A számunkra kellemes aromaanyagok az állatainknál a légúti nyálkahártya izgalmát válthatják ki, hatásukra könnyezés, nyálfolyás, tüsszögés, köhögés, nagyon ritka esetekben nehezített légzés alakulhat ki.
Sok tulajdonos tartja a gyógyszereit a fürdőszobában, amelyek úgyszintén veszélyforrást jelentenek állataik számára.

Veszélyek a nappaliban

A nappaliban a legnagyobb veszélyforrást a szobanövények jelentik. Különféle növények különböző mérgezéses tüneteket okoznak, attól függően, hogy melyik szervrendszerre vannak hatással. Fontos kiemelni, hogy jelen cikkben csak pár mérgezést okozó növényt említünk meg. A ciklámenek szaponin tartalmuk miatt a gyomor- és bélnyálkahártya izgalmát, felszívódva hasmenést, hasi görcsöket és ritka esetben bénulásokat okozhatják. Az azalea fajok elfogyasztása idegrendszeri tüneteket, görcsöket, izomremegést, gyengeséget, vérnyomásesést okozhatnak. A leanderek súlyos szívműködési zavarokat idéznek elő. Friss levél elfogyasztásakor kutya esetén 3 gramm, míg macska esetén már 2,5 gramm az állat elhullását okozhatja. A liliomfélék minden részének felvétele után már 1-2 nappal létrejönnek a heveny veseelégtelenség tünetei, amelyek elsősorban vizelethiányban nyilvánulnak meg. A macskák különösen érzékenyek a mérgezésre. A nárcisz fajoknak különösen mérgező része a hagyma, ebből már 15 g elfogyasztása is elhullást okozhat kutyában. A növény nedve a bőrfelületen helyi irritációt (bőrpír, viszketés) okoz.
Az asztalon felejtett dohányipari termékek elfogyasztása is komoly következményeket vonhat maga után. A gyomorból gyorsan felszívódnak, pár óra múlva jelentős vérnyomásesést okoznak, nyálzás, hasmenés jelentkezik, majd ezek után vérnyomás emelkedés és súlyos idegrendszeri tünetek alakulnak ki, görcsök, tudatzavar, eszméletvesztés, kóma, majd bénulások, köztük a légzőizmok bénulása az állat elhullását okozza.
A ruhadarabok, cérna és fonalgombolyagok lenyelése felfűzi a beleket, ami csak műtéti megoldással orvosolható. Macskák és kisebb testű kutyák esetén a magas szekrényekről eltévesztett ugrások, azokról való leesések, az ablakból való kizuhanás súlyos következményekkel járhatnak: csonttörések, ficamok, zúzódások, súlyosabb esetekben agyrázkódás, belső vérzés, rekeszsérv alakulhat ki, de akár az állat elhullásával is járhat.

Vigyázzunk otthon is felelősen kedvenceinkre!

 

Ezeket is érdekenek találhatod:

Ne engedd, hogy elhízzon!

Zöldkagyló, a természetes ízületvédő

Megnyitott a Flash Kutyapékség Budán

 

 

Dr. Varga József
Dr. Schindler Nikolett

(kutyabarát.hu)

Fotók forrása: pixabay, flickr
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...