Saját KB bal
Saját KB jobb

Így fuss kutyáddal, hogy egészséges és boldog maradjon

Minden felelős gazdinak fontos, hogy kutyája egészséges, aktív életet éljen. Ennek nélkülözhetetlen eleme a rendszeres mozgás, azonban cseppet sem mindegy, hogy ezt hogyan, milyen formában tesszük, hogy ne legyen megterhelő számukra, sőt, akár káros.

 

Sokan szánják rá magukat, hogy együtt sportoljanak kedvencükkel, ami nagyon becsülendő, azonban, mint mindent, ezt is lehet úgy űzni, hogy cseppet sem az előnyös oldala érvényesül.

Pláne fiatal korban: a kölyökkutyák terhelése, megfelelő mozgatása és táplálása komoly szakértelmet kíván. Csontjaik még a növekedési fázisban vannak, és ahogy a kiskutyák idősödnek, a porcszövet fejlődő területei egyre jobban megerősödnek. A csontok nagyjából a 9. hónapra fejlődnek ki teljesen.

Azonban, ha egy fiatal kutyát túlzottan megterhelő mozgásnak teszünk ki – ilyen egy túl hosszú séta az aszfalton vagy egy megerőltető futás – akkor akár maradandó sérüléseket is okozhatunk neki.

Ezeket tartsd szem előtt, ha futni mész kedvenceddel

– Várjuk ki a megfelelő kort: 9 hónapos kor, a teljes kifejlett csontok kialakulása előtt nem ajánlott a rendszeres, hosszan tartó futás vagy kocogás

– 9 hónapos kor előtt limitáljuk a távokat és a gyakoriságot: kb. 1-1,5 kilométernél többet ne futtassuk egyszerre, és lehetőleg kerüljük a kemény felületeket, mint a városi járda vagy az aszfalt utak.

– Tartsuk szem előtt az állat fajtájából származó igényeket, képességeket és testméreteket. A nagytestű és a nyomott orrú állatokra különösen oda kell figyelni.  

A titok nyitja a megfelelő felkészülés

– Ahogy az embereknél, a kutyáknál ugyanolyan alapvető szükséglet az izmok megfelelő bemelegítése, mert csökkenti a sérülések lehetőségét

– A kutyáknak is szüksége van időre, amíg a megfelelő izomzatot felépítik: kezdjük rövid távokkal az edzést

– Legyünk figyelmesek az állapotukkal szemben, rendszeresen ellenőrizzük egészségi értékeiket, fizikai jellemzőiket

Bár sokaknak nincs rá lehetősége, de mégis kutyáinknak a legjobb mozgás lehetőség a nagy nyitott térben való szabad futkározás. A pórázon vezetéssel automatikusan az jár, hogy rákényszerítjük tempónkat és kitartásunkat kedvencünkre, ami nem feltétlenül tesz jót nekik, sőt, képesek akár sérülést is szerezni, csak hogy lépést tartsanak gazdáikkal.

 

Még több futás:

Izgatott menhelyi kutyák és még izgatottabb diákok közös reggeli futása

Hazánk hírességei kutyás futással hívták fel a figyelmet a szívférgességre

 

 

(kutyabarát.hu)

Forrás: independent

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...