Saját KB bal
Saját KB jobb

Ezekre figyeljünk, ha idősödő kutyánk kezdi elveszíteni a hallását

Arany lelkek, szürke pofik: idősödő kutyáinknál nincs szebb és meghatóbb látvány. Azonban a korral kutyáinknál is együtt járnak bizonyos változások, amikre érdemes felkészülnünk. Az egyik ilyen a kutyák halláscsökkenése, amely egy idő után teljes siketséghez is vezethet. Tüneteit egy ideig viszonylag nehéz felismerni, gyakran már csak a teljes hallás elvesztéskor vesszük észre. Így készüljünk fel rá!

Nem ébred fel, ha hazaérünk, nem figyel fel, ha valaki belép a szobába, nem reagál a parancsokra – ha ezeket tapasztaljuk, nem kell elszomorodni. Természetes velejárója a kornak, ettől még biztosíthatunk boldog éveket idős kutyánknak.

1. Ne pánikolj!

Sok gazdi retteg attól, hogyha kutyája elveszíti az egyik érzékszervét idős korára, akkor már egyáltalán nem fog tudni minőségi életet élni. Ekkor kezdenek el foglalkozni az eutanázia kérdésével, pedig gyakran még hosszú évekig nem lesz indokolt. A kutyák alapvetően a szaglásukat használják, hogy eligazodjanak a világban, és egy másik érzékük elvesztése nem akkora veszteség számukra, mint gondolnánk. Sőt, nem számolunk vele, de sok esetben még előnyös is lehet a hallás romlása – például egy hangoktól, zajoktól szorongó ebnél.

2. Először is menj állatorvoshoz!

Mielőtt bármit kísérletezni kezdünk, ha észrevesszük a változást, vitassuk meg állatorvosunkkal. A siketséget sok minden okozhatja, nem biztos, hogy kedvencünk akkori állapota máris a korával van összefüggésben. Hallásromlás előfordulhat krónikus fülgyulladás, fejsérülés, idegi károsodás, tumor vagy más megváltozott egészségügyi állapot következtében. Ha ezek okozzák, muszáj mielőbb megállítani a hallás romlását. Nem minden kutyának romlik látványosan a hallása a korral, így vizsgáltassuk ki.

3. Térj át a látható parancsokra, tanításra!

A legtöbben feleslegesnek tartják fiatal korban a kézjelekkel történő tanítást, hiszen a szóbeli parancsot ugyanúgy megérti. De nem fáradság már akkor összekötni a verbális és vizuális parancsot, így idős korban ugyanazt használhatjuk, amit kedvencünk már úgyis tud. De ha elmulasztottuk, akkor sem késő: idős korban sem késő tanulni és tanítani. Ne felejtkezzünk el a folyamatos jutalmazásról, a klikkert pedig felejtsük el, ha addig azt használtuk.

4. Dolgozz a meglepetést nem okozó közeledésen!

Furcsa, de sok kutya, aki elveszíti hallását, szorong attól, hogy valami hirtelen meglepetés éri – lehet ez akár az is, hogy megközelítjük, és ő nincs ennek tudatában. Ha tapasztaljuk a stresszt ilyen helyzetekben, érdemes odafigyelni a részletekre. Felkapcsolhatjuk a villanyt, ha a szobába lépünk, és mindig szemből közelítsük meg. Soha ne ijesszük meg hirtelen mozdulattal, pláne, ha alszik. Hagyatkozzunk más érzékszerveire, lépkedjünk hangosan a közelében, hogy megérezze a rezgést. Még egy erős parfüm is segíthet neki a felismerésben.

5. Légy óvatos helyette is és irányítsd kutyádat a séta alatt!

A séták alatt fokozottan figyelnünk kell, hiszen a szorongó érzés szabad területen még inkább jelen lehet kutyánknál, amikor nem biztos, hogy időben észreveszi a közeledő embereket, állatokat. Gazdiként is számítanunk kell arra, hogy amit addig észrevett – legyen az biciklis, babakocsi vagy gyerekek, azt most nem biztos, hogy megteszi, viszont a váratlan helyzetek megijeszthetik. Saját érdekében tartsuk mindig pórázon, hogy meg tudjuk védeni.

6.  Biztosítsd a kerted!

Ha még eddig nem volt kutyabiztos a kertünk, most még inkább fontos, hogy végig gondoljuk, mit kell megváltoztatni környezetében a biztonsága érdekében. Nézzük át, hogy biztosan sehol ne juthasson ki az utcára, ahol védtelenné válik.

7. Egészítsd ki kutyád bilétáját!

Ha mégis valami történne kedvenceddel, és egyedül maradna valahol, bárki találja meg, hasznos információ lehet a számára, hogy kutyád nem hall. Így ismeretlenek is tudják, hogy máshogy kell őt kezelni, kommunikálni vele.

8. Nézz utána, milyen kiegészítőket lehet kapni!

Manapság már mindenre van kínálat, legyen az például a kutyák halláskárosodása. Lehet kapni olyan hangos sípokat, amikre még a rossz hallású ebek is felfigyelnek, bár ezt a többi kutya és ember védelmében nem ajánlatos gyakran alkalmazni. A jobb megoldás lehet a fényforrás használata, amely egyrészt figyelemfelkeltő, másrészt akár a klikkerhez hasonló metódus alapján jutalomként is használható. A vibráló nyakörvek egy része ma már tiltott, de az enyhébb kivitelek figyelemfelkeltőek lehetnek. Azonban meg kell látnunk, ha kutyánknak szorongást okoz az ilyen érzés.

 

Még több cikk a siketség témájában:

A gazdi a legédesebb üzenetet írja a szomszédoknak idősödő mopsza üvöltése miatt

A siket és vak kutya olyan magabiztos, hogy kapott egy siket barátot, akit tanítgathat

Az örökbeadhatatlan kutya lesz az első siket K9-es

(kutyabarát.hu)

Forrás: dogtime
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...