Nem volt beoltva veszettség ellen a kutya, aki egy nőre és kutyájára támadt Tökölön

Kutyasétáltatás közben támadt egy 42 éves hölgyre Tökölön egy gazdátlanul kóborló eb. Adrienn súlyos sebeket szerzett a karjára, kutyája is megsérült a támadásban. Az ügyet az is bonyolítja, hogy az állat nem rendelkezett aktuális veszettség elleni védőoltással. Te tudod, mit kell tenned ilyen esetben?

 

Büntetőeljárást indítottak a rendőrök a tököli kutyatámadás ügyében, ahol Adrienn éppen kutyáját sétáltatta, mikor egy eb nekik támadt. Gazdája nem volt jelen, így semmilyen kontroll alatt nem állt. Így történhetett meg, hogy Adrienn súlyosan megsérült a karján, kutyája lába pedig eltört a dulakodásban. A Blikk értesülései szerint végül egy közeli bolt vásárlói segítettek leállítani a támadó állatot, akik meghallották a hölgy kiabálását – volt, aki vascsővel ütötte a megvadult ebet, volt, aki hideg vizet öntött rá. Végül utóbbi hatására engedte el őket a kutya.

A gazdát hamarosan megtalálták a rendőrök, de az ügy tovább bonyolódott, amikor kiderült, hogy a kutya veszettség elleni oltása lejárt és nem kapott újat. Jelenleg az állatorvos megfigyeli az ebet, hogy mutatja-e a veszettség jeleit, mert ha igen, Adriennek el kell kezdenie a védekező kezelést.

A veszettséget tilos félvállról venni

A veszettség megelőző vagy utólagos kezelés nélkül még mindig halálos kórnak számít. Bár nem pusztított el tömegeket az idők során, de állandóan szedi áldozatait a mai napig. Ha egy olyan kutya harap meg bennünket, aki nem rendelkezik érvényes veszettség elleni oltással, a rá vonatkozó, soron következő vizsgálatoktól függetlenül érdemes elkezdeni az oltási programot, hogy megakadályozzuk a kialakulásnak még a lehetőségét is. Rókák és denevérek is terjeszthetik a kórt, és bár kicsi az esélye, de sajnos Magyarországon is előfordulhat fertőzött eb. A harapás mértéke és helye is számít a betegség elterjedésének gyorsaságában.

Mit tegyünk, ha megharapott bennünket egy kutya?

– Azonnal forduljunk orvoshoz, még akkor is, ha a seb nem túl nagy

– Ha vérzik, csillapítsuk a vérzést, amíg eljutunk az orvoshoz

– Ha van rá mód, már a helyszínen kezdjük meg a seb kitisztítását tiszta vízzel és betadinnal

– Ha nem saját kutyánk harapott meg, azonnal próbáljuk megtalálni a tulajdonost és kérjük el a kutya oltási könyvét

– Ha nincs érvényes tetanusz oltásunk, az orvos be fogja adni, valamint érdemes elkezdeni a veszettség elleni oltássorozatot is.

A veszettség jelei lehetnek:

– fejfájás

– lehangoltság

– láz

– álmatlanság

– nyelési nehézségek, görcsök

– ingerlékenység

– bénulás

Sajnos néhány nagyon ritka kivételtől eltekintve mindegyik esetben halállal szokott végződni.

 

Még több az oltásokról:

Közleményt kellett kiadni Nagy-Britanniában: nem lehet autista a kutya az oltástól

Ne habozz – a NÉBIH új kampánya a veszettségről

Szigorították a kutyák veszettség elleni oltását

 

 

(kutyabarát.hu)

Forrás: blikk
Fotók: tv2

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...