Saját KB bal
Saját KB jobb

Érdemes lenne újra szabni a kutyás tömegközlekedési szabályokat a dugók csökkentésére?

Sidney folyamatosan küzd a lassan elviselhetetlenné váló túlzsúfoltsággal az autóforgalom terén, miközben szigorú szabályokkal vannak kitiltva a tömegközlekedésből a kutyák, így a gazdiknak nem marad más alternatívájuk, mint a kocsi. Érdemes lenne újra gondolni a szabályozást?

 

Sidney-ben található a világ egyik első kutyabarát kávézója, a Cafe Bones, ahol nem csak együtt tölthetjük az időt kedvencünkkel, de még külön nekik főzött kutyachino-t is vehetünk. Mégis: a legtöbb kutyás el sem jut ide, mivel csak gyalogszerrel tudja megközelíteni a helyet. A város a legrégebbi kutyabarát hely helyett sokkal inkább arról híresült el, hogy a városvezetés kimondottan ellensége a négylábú barátot tartóknak, mint maguk a lakosok.

Ugyanis egyetemi felmérések szerint hetente mintegy 2,4 millió olyan kirándulást terveznek Sidney-be, ahova az emberek kutyájukat is hozzák magukkal, de autóval egyszerűen képtelenség eljutni bárhova a túlzsúfoltság miatt, a tömegközlekedésre pedig szinte teljes tiltás van érvényben az ebekre nézve – pedig az autósok tömege miatt a közösségi közlekedés cseppet sem túlterhelt, tehát könnyen el tudná látni a zsúfoltságot könnyítő szerepet.

A probléma nem csak a kirándulást tervezőket érinti kellemetlenül: számtalan olyan történetet olvasni, amikor sérült vagy rohamot kapott kutyákkal kilométereket gyalogolnak ölben a tulajdonosok, mert nem használhatják a tömegközlekedést, autóval pedig lehetetlen lenne eljutni az állatorvosig.

A legutolsó városi kutatás alapján az átlagos sebesség az utakon maximum 29 km / óra. A kutyát tartók 95%-a pont ezért is üdvözölné a változást, hogy a négylábúakat felengedjék a járművekre, a válaszolók egy ötöde pedig azonnal megszabadulna autójától is, mivel azt pusztán kedvencük miatt kényszerből tartják fent.

Sidney autós zsúfoltságát biztosan nem szüntetné meg a kutyák utazásának engedélyezése, de nagyban tudna könnyíteni rajta, valamint a város kutyabarátságának megítélését is javíthatná.

Összehasonlítva más országok szabályaival, a legtöbb európai országban engedélyezett a tömegközlekedés használata kutyákkal, míg az Egyesült Államokban és Ausztráliában sokkal inkább jellemző az autós utaztatás.  

 

Máshol ez a helyzet kutyás utazás terén:

44 bliccelő ebet kaszáltak el tavaly a BKK ellenőrök

Évente 63 ezer forint a kutyák utazása a BKV-n, Bécsben akár ingyenes, máshol furcsa szabályok élnek

Hogy ne a farok csóválja: Így utazzunk kutyával a közösségi közlekedés járatain

Hogyan utazhatnak a kutyák az autóban?

 

 

(kutyabarát.hu)

Forrás: theguardian

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...