Hogy ne a farok csóválja: Így utazzunk kutyával a közösségi közlekedés járatain

Rengetegen veszik igénybe a közösségi közlekedést négylábú kedvencük kíséretében, mégis, sokan nincsenek tisztában a kutyaszállítás szabályaival. A Rex Kutyaotthon Alapítvány és a Budapesti Közlekedési Központ október 4-én, az Állatok Világnapján közös sajtóeseményen mutatta be, mire érdemes figyelnünk a metrón, a villamoson, a trolin, a HÉV-en és a buszon a kedvencünk és a többi utazó biztonsága érdekében.

Tudta, hogy kutya a közösségi közlekedési járművek ülésén nem, csak járművek peronján szállítható? És azt, hogy ha négylábú kedvencével utazik, akkor magánál kell tartania az érvényes oltási bizonyítványt? Tisztában van azzal, hogy kutyája számára a mozgólépcső elsődleges balesetforrás, ezért kell őket kézben szállítani? Ilyen és ehhez hasonló gyakorlati tanácsok is elhangzottak azon a sajtótájékoztatón, amelyet az Állatok Világnapján, október 4-én rendezett az M4-es metró Szent Gellért tér állomásán a Rex Kutyaotthon Alapítvány és a Budapesti Közlekedési Központ. Az eseményen Dr. Koleszár István, a Rex Kutyaotthon igazgatója beszélt a felelős állattartásról. A BKK részéről Dr. Szűcs Panni kommunikációs igazgató ismertette az ebszállításra vonatkozó szabályokat, a Kutyaotthon munkatársai pedig Dolly és Mandarin kutya közreműködésével be is mutatták ezeket.

A tájékoztató esemény célja az volt, hogy minél többen megismerjék a kutyával való utazásra vonatkozó szabályokat, továbbá, hogy a felelős állattartással egyet jelentő Rex Alapítvánnyal közösen bemutassák, ezek hogyan működnek a hétköznapokban. Ezek a szabályok mind az utastársak, mind a négylábú kedvencek biztonságát szolgálják, így betartásuk minden felelősségteljes gazda számára alapvető kell, hogy legyen.

Hogyan utazzunk kutyával?

A BKK és a Rex Kutyaotthon közös sajtótájékoztatóján egyebek mellett a következő kérdésekre kaphattak választ az érdeklődők:

Hogyan lehet kutyát szállítani a BKK járatain?

Kisméretű kutyát kézipoggyász méretű, állatok szállítására alkalmas zárt szállítóboxban, ketrecben vagy táskában lehet szállítani, melyből az állat az utazás alatt nem tud kiszabadulni, illetve nem tudja beszennyezni a többi utas ruháját, poggyászát vagy a járművet. Minden egyéb esetben – az állat életkorától, fajtájától és méretétől függetlenül – csak úgy szállítható kutya, ha póráz és felcsatolt szájkosár/pofaszorító van rajta.

Mi számít szájkosárnak?

Minden olyan fém, műanyag, textil stb. rögzítőeszköz elfogadható „szájkosárként”, amelyik megakadályozza azt, hogy a kutya másokat megharapjon, vagy fogával a járművön bárkiben vagy bármiben kárt tegyen. (A „halti” néven ismert szájszíj nem tesz eleget ennek a feltételnek.)

Lehet kutyát kézben is szállítani?

Igen, de ekkor szintén csak pórázzal és felcsatolt szájkosárral.

Milyen jeggyel vagy bérlettel lehet kutyát szállítani?

A kutya számára az adott távolságra érvényes teljes árú menetjegyet kell érvényesíteni (a hajón hajó vonaljegy, a réven teljes árú rév személyjegy, ezeken kívül bármely járat teljes vonalhosszán vonaljegy, gyűjtőjegy, átszállójegy váltható; a hévnek a Budapest közigazgatási határán kívüli szakaszán történő kutyaszállításra hévjegy, a metrón legfeljebb 3 megállónyi utazásra metrószakaszjegy is használható), de 24 órás, 72 órás jegyet, hetijegyet, 5/30-as napijegyet vagy havi kutyabérletet is lehet vásárolni. A kutyabérlettel egy kutya szállítható, bérletigazolvány nem szükséges hozzá. Természetesen a kutyát szállító utasnak is rendelkeznie kell érvényes jeggyel, bérlettel vagy utazásra jogosító egyéb okmánnyal.

Lehet kutyát ingyenesen szállítani?

A zárt kutyaszállító dobozban, kézipoggyászként szállított ebnek nem kell külön jegyet vagy bérletet vásárolni. Díjmentesen utazhatnak a rendőrségi szolgálati kutyák és a megkülönböztető jelzéssel ellátott vakvezető, mozgáskorlátozottakat segítő, hangot jelző, rohamjelző és személyi segítő kutyák.

Egy utas hány kutyát szállíthat?

Egy utas csak egy kutyát szállíthat.

Mik a szabályai a mozgólépcsőn történő közlekedésnek?

A kutyák számára a mozgólépcső az elsődleges balesetforrás. A szerkezet becsípheti az állat lábát, letépheti róla a szőrt vagy a körmöt. Ezért – a kutya biztonsága érdekében – mozgólépcsőn a kutyákat kézben kell szállítani, különösen a fel- és lelépéskor. Nagyobb testű, nehezebb kutyával az állomáson szolgálatot teljesítő személyzetnek történő bejelentés után, a tartalékban lévő – álló – mozgólépcsőt kell igénybe venni, amennyiben ez lehetséges.

Mit kell magunkkal vinni?

Az utasnak rendelkeznie kell a kutya érvényes oltási bizonyítványával, és azt kérésre a szolgálatban lévő személyzetnek fel kell mutatnia.

 

 

 

(kutyabarát.hu)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...