Saját KB bal
Saját KB jobb

Mit tegyünk, ha valóban muszáj lemondanunk kedvencünkről

A legtöbben kategorikusan elzárkóznak attól az eshetőségtől, hogy valaha is kerülnének olyan helyzetbe, hogy meg kellene válniuk kedvencüktől. De sajnos mégis sokan sodródnak afelé a döntés felé, hogy állataiknak is szenvedést okoznának azzal, ha nem mondanának le róluk. Szeretnénk egy kis segítséget adni, hogyan lehet a legkevesebb sérüléssel kezelni egy ilyen fájdalmas helyzetet.

 

 

Nem könnyű, még ha néha annak is hisszük

Sajnos akármilyen szomorú, néha olyan nem várt körülmények közé kerülhetünk – legyen az anyagi vagy például egészségügyi – hogy kénytelenek vagyunk lemondani kedvencünk megtartásáról.

Természetesen mindig megvan az az állattartói réteg, aki már eleve felelőtlenül vett magához állatot, valamint a háziállatra pusztán tárgyként tekint. A kutyaszerető embereknek az utolsó utáni lehetőség az, hogy állatuktól „megszabaduljanak”, de sajnos valakinek bizony alakulhat úgy az élete, hogy nem marad más választás. Ekkor viszont még mindig vannak lehetőségeik, ebben próbálunk segíteni.

– Könnyű azt hinni, hogy könnyű döntés az, mikor egy ember új otthont keres kutyájának – jegyzi meg Colleen Doherty, az ASPCA közösségi elkötelezettségi program igazgatója. – Az egyik legnagyobb téveszme az, hogy ezeknek az embereknek már nem is számít az addigi kedvencük. A legtöbb ember, ha súlyos problémáik megoldódnának, azonnal visszaszerezné kutyáját.

Ahhoz, hogy a legkevésbé rossz döntést meghozza az érintett gazdi vagy család, érdemes az összes lehetőséget számba venni.

Mik az okok?

Az ASPCA által elvégzett kutatás szerint évente több mint egy millió otthon kénytelen úgy dönteni, hogy megválnak a kedvencüktől az Egyesült Államokban. Ezek több mint felében az ok maga az állat: különböző viselkedési problémák vagy egészségügyi gond áll a háttérben, amit nem tudnak megoldani a gazdák. A válaszolók több mint negyede saját egészségügyi problémáit jelölik meg okként, és a maradék 18% saját háztartási problémáit emelte ki.

A kutatás kiemeli annak fontosságát, hogy új otthon keresésekor maximálisan megismerjük az okokat, hiszen nagyrészt ezen múlhat egy jó döntés – főleg, ha az állat is oka a korábbi tulajdonosok elhatározásának.

Milyen lépéseket tegyünk meg, mielőtt végképp lemondunk róla?

– Keressük meg a helyi menhelyeket, állatvédő szervezeteket, hátha rendelkeznek valamilyen védelmi programmal

– Keressünk átmeneti ideiglenes befogadót

– Kérjünk életvezetési tanácsadást

– Keressünk étel bank lehetőséget, állatorvosi költségekre szakosodott biztosítást, alacsony költségű képzési-nevelési lehetőségeket

– Kérdezzük meg kutyás barátainkat

Ha semmi más nem maradt, hogy tudunk felelősen új otthont keresni?

Ha minden lépést végig jártunk, és nem találtunk megoldást helyzetünkre, még mindig vannak biztonságosnak mondható lépések, hogy kedvencünknek jó otthont találjunk.

– Reálisan kell látnunk kutyánk igényeit, hogy milyen otthon lenne számára a leginkább megfelelő

– Az érzelmi érintettség miatt kérjünk segítséget: nem biztos, hogy jó döntést hozunk a megélt fájdalmak miatt

– A legfontosabb menhelyek, mentőcsapatok, fajtamentők profi módon intézik a gazdikeresést – legyünk hozzájuk bizalommal, ne féljünk az ítélkezéstől

– Szóljunk állatorvosunknak – központi szerepet játszik a kutyatulajdonosok életében

– Minden lehetséges befogadóval találkozzunk személyesen, ismerjük meg életüket, igényeiket, saját háziállataikat

– Ivartalaníttassuk kedvencünket, nehogy egy szaporító számára legyen vonzó az ingyen kutya ajánlata

– Ha nem tudjuk az átmeneti időszakot garantálni, mindenképp olyan elhelyezési lehetőséget találjunk kutyánknak, ahol nincs altatási kényszer

– Legyünk őszinték – kutyánkról, körülményeinkről, eddigi közös életünkről.

Soha ne felejtsük el: ne ítélkezzünk elsőre senki felett, aki nehéz helyzetbe kerül.

 

Cikkajánló:

A kisfiú elment a menhelyre, és hazavitte a legidősebb vak, siket kutyát

10-ből 1 kölyökkutyáról szinte azonnal a megvásárlás után lemondanak új tulajdonosai

6 szuper ok arra, hogy idősebb kutyát fogadj örökbe

 

 

(kutyabarát.hu)

Forrás: thedodo

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...