Mantrailing – sport, munka, hőstett

A kutya leghírhedtebb és legerősebb ösztöne a szaglása. Mondhatjuk, hogy a kutya „szeme” az orra. A most bemutatásra kerülő sport erre a kivételes tulajdonságra épít. A mantrailing a hagyományos nyomkövetési módszer egy megújított változata, egyszerre szuper sport és komoly munka a négylábúaknak, sőt, akár egy hétköznapi kutya is válhat hőssé.  

 

A mantrailing egy fantasztikus sportág, amiben egyszerre tudjuk megmozgatni a kutya összes érzékét. A szolgálati kutyakiképzésben is fontos szerepe van ma már, de a hétköznapi kutyások is hódolhatnak a nyomkövetés szenvedélyének – ki tudja, kiből lesz a legjobb nyomozó.

A legfontosabb különbség a hagyományos nyomkövető módszerekhez képest, hogy a kutya sokkal szabadabban követheti a nyomot, úgy, ahogy ösztön szerint akarja. Kereshet légszimattal is, vagy ha szükséges, mély orrtartásban. A szolgálati cél szempontjából is nagy előny ez a fajta keresés, hiszen az elkövetők 99 %-a városi környezetben követi el a különböző bűncselekményeket, és ott is próbálnak megbújni.

A kutyák tömegben, sűrű forgalmas helyeken is képesek a gazdájuk által mutatott szagmintát felvenni és lekövetni.

Pár éve megrendezésre került itthon egy Mantrailing szeminárium, meghívott előadója volt Marleen Hentrup német származású – jelenleg Ausztriában élő – mantrailing oktató, aki nem csak a sport kedvéért kezdte el tanulmányozni a módszert.

Milyen indíttatásból kezdtél el mantrailing-ezni?  

Fura módon én terápiás célból kezdtem el használni a módszert négy és fél évvel ezelőtt. Az egyik kutyámnak problémái voltak más kutyákkal és idegen emberekkel. Úgy gondoltam, hogy egy idegen ember megkeresése és a tőle kapott pozitív megerősítés orvosolja a problémánkat, ami pontosan így is lett.

Véleményed szerint, miben jobb ez a sport, mint bármelyik más? Miért szereted ezt a módszert?

A legjobb benne, hogy bárhol űzhető, egy hám és egy póráz kell hozzá. Legjobban az aprólékos munka részét szeretem, ahogy a kutya önállóan megold egy helyzetet, de közben én is azon vagyok, hogyan tudnék neki segíteni. Ehhez nagyon szoros együttműködés szükséges.

Milyen típusú embereknek illetve kutyáknak alkalmas leginkább a mantrailing?

Általánosságban mindenki bátran kipróbálhatja. Kutyák közül én nem igazán ajánlanám a rövid orrúaknak, akiknek az is nehezére esik, hogy levegőt vegyenek. Véleményem szerint számukra nagyon megterhelő ez a munka.

Németországban és Ausztriában mennyire népszerű ez a sport?

Egyre népszerűbb, igen sok szeminárium és tréning elérhető, valamint Amerikából is jönnek oktatók, akik előadásokat tartanak. A nagy népszerűség hátrányaként sajnos nagyon sokan elkezdték oktatni a mantrailing-et, olyanok is, akiknek nincs megfelelő tapasztalatuk.

Mesélnél a tudományos jelleggel kialakított csoportról?

Igen, a nevük Research Dogs (kereső kutyák), ez egyfajta munkacsoport.  Nem igazán tudtunk elhinni mindent, amit ezzel a sporttal kapcsolatban hallottunk a kutya szaglóképességeivel kapcsolatban, így elkezdtük vizsgálni, mi az a szagnyom, amivel a kutya tényleg el tud menni, milyen távolságba, milyen hosszú kihűlés után. Milyen fiziológiai tényezők befolyásolhatják a kutya teljesítőképességét, mint a megemelkedett pulzus és légzésszám, túlmelegedés. Megfigyeltük például, hogy a kutya szívdobogása megváltozik, amikor tudja, hogy nyomon van, és amikor elveszíti a nyomot, csak próbálja megtalálni.

A mantrailing-es versenyeken Marleen szerint nagyon nehéz összemérni a tudást, mivel egy munka eredményességét sok tényező befolyásolhatja, amik akár percről percre változhatnak. A magyarországi helyzethez hasonlóan Ausztriában és Németországban is már elkezdték használni a mantrailing-et a szolgálati rendőrkutyák kiképzésében. Hobby szinten itthon is növekszik az érdeklődök száma a mantrailing után, de talán még nem annyira ismert számunkra.

Az utánozhatatlan szaglás a kutya kiváltsága, egyben a mi nagy kiváltságunk, amit emberként fel tudunk használni éles helyzetekben, életeket mentve. Ha pedig, mint sport, gondolunk rá, egy újabb lehetőség, hogy magas szintre emeljük az ember és a kutya együttműködését.

 

A közös sport mindenre jó:

Nagyon sok indok arra, hogy miért űzzünk közös sportot kutyánkkal

Treibball – az új bogyóőrület

Városi akrobaták – a parkours

 

 

 

(kutyabarát.hu)

Marleen Hentrup fotó: dog solutions

 

HÍREK

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...