Saját KB bal
Saját KB jobb

6 szuper ok arra, hogy idősebb kutyát fogadj örökbe

Mindannyian ismerjük a kölyökkor szépségeit, de a kis tűhegyes fogak harapását, a lakás felaprítását, az elrejtett meglepetés csomagokat sem felejtjük el, ha már valaha vettünk magunkhoz kölyökkutyát. A menhelyek tele vannak idősebb állatokkal, akiknek mi lehetünk a második esélye egy jobb életre. Mutatunk hat jó tippet, ha bizonytalankodnánk: miért szuper dolog idősebb ebet magunk mellé venni.

 

Sok menhelyen várakozó kutyának korábban volt gazdája. Számos oka lehet, hogy miért végezték újra gazda nélkül, talán a korábbi tulajdonos azt hiszi, hogy a menhely csak egy átmeneti időszak, biztosan gyorsan elviszi valaki. A valóság sajnos nem ennyire egyszerű: az idősebb kutyáknak leggyakrabban alig van esélyük a fiatalokkal szemben. Pedig a feladat vállalásakor nem mindig gondolunk a kölyökkutyával járó nehézségekre, és egy idősebb kutya előnyeire. Az idősebb kutyák ugyanolyan tökéletes társakká tudnak válni, ha adunk nekik esélyt.

1. Hős lehetsz

Egy idős kutya örökbe fogadásával egy értéket képviselsz: tiszteled a tapasztalt éveket, a megélt kort és az élet különböző lépcsőfokait. Akár életmentő is válhat belőled, hiszen az idősebb kutyák előbb kerülnek sorra, ha az adott helyen helyhiánnyal küzdenek, és kénytelenek az eutanáziát használni kényszermegoldásként. Nem csak olyan meseszerű módon, hanem valóban megmentesz egy életet, sőt, mivel helyet is felszabadítasz, így rögtön ketten köszönhetik neked az életüket.

 

2. Már képzettek

A legtöbb felnőtt vagy idősödő kutya már rendelkezik egy átlagos élethez szükséges szabályismerettel. Ha nem is minden tapasztalatuk pozitív az emberekkel szemben, de alkalmazkodóképességük zseniális, így a legtöbb helyzetben már maguktól is helyesen reagálnak. Túl vannak a rágós, rosszalkodós neveletlen korszakon, képesek hamar beilleszkedni az új környezetbe.

 

3. Kevesebb meglepetés

A menhelyen magas számban vannak keverék kutyák, ami kölyök korban még sok rizikót rejthet magában. Egy idősebb kutyánál már sem a méretével, sem a temperamentumával kapcsolatban nem fog minket meglepetés érni. Ha tudjuk, hogy melyek azok a tulajdonságok, amiket keresünk egy kutyában, az idősebb állatok közt sokkal könnyebb lesz megtalálni, míg egy fiatal kutyával több zsákbamacska jár.

 

4. Kisebb igények

Minden kutya hatalmas felelősséggel és sokszor lemondással jár. Figyelmet, időt és hozzáértést igényelnek. Ez halmozottan igaz, ha kölyökkutyát választunk, hiszen őt mindenre nekünk kell megtanítanunk, meg kell küzdenünk a különböző korszakokkal járó nehézségekkel. Egy idősebb kutya társaságában már kevesebb lesz a velünk szemben támasztott elvárás, és egyszerűsödnek a feladatok is. Már csak az a dolgunk, hogy szeressük, boldoggá tegyük, és megadjunk neki mindent, amire mentálisan és fizikailag szüksége van.

 

5. Azonnali társaság

A legtöbb idős kutya már szocializálódott annyira az évek során begyűjtött tapasztalatok segítségével, hogy képes bárkivel egy nyelvet beszélni. Átugorhatod a képzési, nevelési időszakot, rendelkeznek már azzal a rutinnal, hogy bizonyos helyzetekben hogy lehettek egymásnak legjobb társai. Hasznos időt nyerhettek, amit a boldogság jegyében tölthettek el.

 

6. Ők is tudnak újat tanulni

Idős kutya nem vén kutya – a kor nem akadálya folyamatos megújulásra. Csak a megfelelő képzési módszert kell megtanulni, és rögtön újra képes lesz befogadni az új tudást, emellett még szellemi frissességének is jót tesz, ha használja a buksiját.

Idősebb kutyák közül is ugyanúgy válasszunk, ahogy fiatal kutyát: ismerjük meg igényeit, természetét, a vele járó feladatokat, és mindenképp ezek tudatában hozzuk meg a végleges döntést. Egy idős kutya befogadása életének összes további napját csodálatossá fogja tenni. És bár az elvesztésétől való félelem közelebb van, mint egy kölyökkutya esetében, de nem hagyhatjuk, hogy ez a félelem megakadályozzon minket abban, hogy addig is szeressük és boldoggá tegyük. Az élet nem kínál garanciát senki mellé: az együtt töltött idő minősége amúgy is sokkal fontosabb, mint a mennyiség.

 

Kapcsolódó tartalmaink:

Agytorna idős kutyáknak

Ideje lenne, ha természetessé válna a menhelyi önkénteskedés – íme 4 nagyon jó ok rá

A fotós szenvedélye: az idős kutyákban lévő csodát szeretné láttatni

Örökbefogadás előtt állsz? Ezeket a hibákat ne kövesd el!

5 módszer, hogy frissen tartsd idős kutyád figyelmét

 

 

(kutyabarát.hu)

Forrás: dogtime

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...