Saját KB bal
Saját KB jobb

5 módszer, hogy frissen tartsd idős kutyád figyelmét

 Idős kutya nem vén kutya – már ha nem hagyjuk, hogy lelankadjon a figyelme. Ha már teste nem is olyan aktív, attól még frissen kell tartanunk az elméjét, hiszen attól, hogy picit lelassult, még ugyanúgy joga és igénye van egy minőségi életre. Mutatunk pár trükköt, hogyan tudod felkelteni érdeklődését, gyakorolni vele a tanultakat és aktívan élni a szép korban is.  

1. Nevezd el a játékait

Nem igaz a mondás, hogy öreg kutyát nem lehet új trükkökre megtanítani. Nem elég, hogy biztosan könnyen megtanulja, de még aktívan is tudjuk tartani, hiszen a folyamatos feladat adás – főleg a játékaival mindig élvezetes lesz számára. Kezdjük csak egy játékkal, és amint megjegyzi a nevét és oda tudja hozni, utána egyre többel folytathatjuk.  

 

2. Etesd őt helyesen

A legtöbb állatorvos és kutyás szakértő egyetért abban, hogy egy helyesen megválasztott étrend segít az idős kutyának optimális életet élni testileg és lelkileg egyaránt. Egyeztessünk állatorvosunkkal, hogy a vitaminokból megtaláljuk a legjobb arányt, hiszen hiába etettük kutyánkat eddig egyféle képpen, az idős kutyát máshogy kell etetni.

 

3. Tartsd fizikálisan is aktívan, amennyire csak tudod

Természetesen figyelembe kell vennünk, hogy idős kutyánk teste, ízületei már nincsenek olyan állapotban, mint régen, de az állandó fizikai aktivitás elengedhetetlen a szellemi fittség megőrzésében. Rövidítsük a sétákat, ha kell, ne terheljük túl egyszerre, de biztosítsuk az állandó mozgás lehetőségét. Akár az első pontra visszaugorva taníthatunk neki új játékokat is. Azt azért mindig tartsuk észben, hogy idps kutyánk már érzékenyebb az időjárás változásra és az extrém körülményekre.

 

4. Bújócskázzatok, játszatok keres-talál játékokat

Az eldugott tárgyak vagy emberek megkeresése remek aktivitás még idős korban is. A keresés során a kutya minden érzékszervét kénytelen használni, és a megtalált kincs is egy pozitív megerősítés a jó mulatságban. Kitűnő kapcsolatépítő elfoglaltság. Kezdetben megtaníthatjuk úgy a játékra, hogy látja a pillanatot, amikor eldugunk egy tárgyat. Később nehezíthetjük azzal, hogy valóban keresgélnie kell,

 

5. Szerezz be egy játékot, amit jó rágni

Az idős kutyák már kevésbé szeretnek durva, nagyon kemény játékokkal játszani. Ha azt vesszük észre, hogy érdeklődése csökken a saját tárgyai iránt, szerezzünk be neki könnyebben rágható játékokat. Arra mindenképp figyeljünk, hogy rágás biztos játékot válasszunk, hiszen ha lenyel valami oda nem illőt, akkor egy idős kutyánál sokkal nagyobb kockázattal járnak bizonyos műtétek.

 

Még több fontos téma:

Tényleg tudnak sírni a kutyák?

Ismerd meg kutyád egészséges értékeit

Tedd kutyád utolsó napjait a legszebb napokká a világon

Mostantól jó célra, szövetbanknak ajánlhatjuk fel elhunyt kutyusunkat

 

 

(kutyabarát.hu)

Forrás: dogtime
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...