10-ből 1 kölyökkutyáról szinte azonnal a megvásárlás után lemondanak új tulajdonosai

A legújabb kutatások szerint az Egyesült Királyságban kiskutya dömping van, ennek következményeként pedig tízből egy kölyökkutyáról már a vásárlás után egy hónappal lemondanak.

 

 

Az Egyesült Királyságban készült felmérés során 1000 új kutya tulajdonost kérdeztek meg, és az eredmények sokkolók, mennyire nincsenek felkészülve az emberek egy kölyökkutyára.

Megdöbbentő, hogy a megkérdezettek 54%-a már akkor rájött, hogy hibát követett el a kölyökkel, amikor hazavitte. Az új kutyatulajdonosok 40%-a elismerte, hogy alulbecsülte a boldog, kiegyensúlyozott kutya felnevelésével járó elkötelezettséget. Valószínűleg egészen odáig nem is igen fogalmazták meg maguknak, hogy egy élő, légző állatot vesznek magukhoz, nem pedig egy játékot.

Egy kutya az életünkben nem csak nagy anyagi elkötelezettséget jelent, de képesek teljesen megváltoztatni az életünket – különösen a kölykök. A megkérdezettek 25%-a egyetértett azzal, hogy egy kiskutya nagyjából olyan feladatokkal, elkötelezettséggel jár, mint egy csecsemő.

Sokan nem készülnek fel a velük járó nehézségekre: a szobatisztaságra nevelés, a szabályok megtanítása, a szocializáció nem csak időt, energiáját emészt fel, de önmagunk képzését is igényelné. A kutatásban részt vevő kiskutya tulajdonosok 39%-a szívesebben tudott volna többet arról, hogyan kell gondoskodni egy kölyökről, mielőtt vállalt volna egyet, és 13%-uk elismerte, hogy semmiféle kutatást nem végeztek, sehol nem olvastak utána a kutyatartásnak, mielőtt kutyatulajdonosok lettek.

És mi volt a legutolsó szalmaszál, ami miatt úgy döntöttek, hogy a kölyöknek mégis mennie kell? A felmérésből kiderült, hogy több mint egynegyedük (26%) azt mondta, hogy a kiskutya károkat okozott az otthonukban, és további 24%-uk elismerte, hogy a kutya képzése számukra túl nagy kihívás. További 24%-uk szerint a kutyával járó anyagi megterhelés váratlanul érte őket, az állatorvosi számlák és a háziállatok biztosítási költségei miatt inkább „új barátjukól” búcsúztak. Ezek a szomorú statisztikák mindig egyre több szervezetet késztetnek arra, hogy megelőző kampányt indítsanak, amely segít a potenciális kölyökkutya tulajdonosoknak felkészülni arra, ami előttük áll.

– Sajnos teljesen hiányos az oktatásunk arra vonatkozólag, ami egy kiskutya megvétele során történik. Bármely korú kutya magunkhoz vétele következetes nevelést, tanítást és gondoskodást igényel, de ez talán a lehető legalapvetőbb elvárás, amikor kiskutyát fogadunk a családunkba. – nyilatkozta Steve Leonard, a kampányokat támogató állatorvos.  

Az új kutya megismerése nem egyik napról a másikra történik, de nincs annál szívet melengetőbb, mint látni egy idős kutya és a tulajdonosa közti kapcsolatot, ahogy egy életen át együtt dolgoztak, hogy minél jobban megismerjék egymást és élvezik a közösen eltöltött éveket – a kezdetektől fogva.

A kutatás részeként az új kutyatulajdonosok 61 %-a elismerte, hogy ahogy belegondoltak, rájöttek, hogy egy idősebb kutya jobban illett volna hozzájuk, így a szakemberek mindenkit arra biztatnak, hogy gondolkodjanak – de még a nagy döntés előtt, hiszen így nem sérül egy ártatlan kölyökkutya jólléte.

 

Ezek különösen hasznosak lehetnek ilyenkor:

6 szuper ok arra, hogy idősebb kutyát fogadj örökbe

Örökbefogadás előtt állsz? Ezeket a hibákat ne kövesd el!

Depresszió is kialakulhat a gazdiban egy kölyökkutya befogadásakor

 

 

(kutyabarát.hu)

Forrás: metro

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...