Saját KB bal
Saját KB jobb

Vészhelyzetben: így csökkentsd vagy állítsd el, ha kutyád vérzik

Bár az állatorvosok óva intenek az otthoni hozzá nem értő kezelésektől, de érdemes néhány olyan fogást tudni, ami bizonyos vészhelyzetekben akár életet menthet. Az egyik ilyen a vérzés intenzitásának csökkentése vagy elállítása. Már a testtömeghez mérve kilónként egy-két teáskanálnyi vérveszteség is elég lehet ahhoz, hogy kutyánk sokkos állapotba kerüljön, így minden gazdinak tudnia kellene, mit kell tenni ilyen esetben, amíg orvoshoz érünk.

 

Külső vérzés

A külső vérzés szabad szemmel látható, a bőr felületén megmutatkozik.

Nyomókötés: A leggyakoribb lehetőség a vérzés elállítására. Helyezzünk egy tiszta ruhát vagy gézt közvetlenül a seb fölé, biztosan, de enyhe nyomást gyakorolva a testrészre, és hagyjuk, hogy a vér elálljon. Ne zavarjuk a véralvadást. Ha a vér átnedvesíti az anyagot, ne szedjük le, inkább helyezzünk a friss gézt a régi tetejére, és továbbra is gyakoroljunk rá nyomást. Ha más sérüléseket is el kell látnunk, akkor kössük oda az anyagot. Ha semmilyen anyag nem áll a rendelkezésünkre, kezünkkel is megoldhatjuk a nyomást.

Megemelés: Ha a vérzés a lábakon helyezkedik el, finoman emeljük olyan magasságba, hogy magasabban helyezkedjen el, mint a szív. Ez egyszerű elveken alapul: a gravitáció ellentétesen fog hatni a vérnyomással a seb környékén, így lelassíthatjuk a vér távozását. Inkább nagyobb testű, hosszú lábú állatoknál működik, akiknél nagyobb a távolság a sérülés és a szív között. A módszer egyszerre alkalmazható a nyomókötéssel.

Nyomás az artériára: Ha a vérzés a közvetlen nyomás és az emelés alkalmazása ellenére folytatódik, akkor nyomást kell gyakorolnia az artériára, amely a sérüléshez szállítja a vért. Ha a sérülés az első lábszáron van, gyakoroljunk nyomást a melső láb felső részén található kar-artériára. Ha a sérülés a hátsó lábszárra esik, akkor az ágyékperemre gyakoroljunk nyomást, és ha a sérülés a farok környékén van, gyakoroljunk nyomást a farok alján lévő kaudális (farki)artériára. Folytassuk a közvetlen nyomást, amíg a kutyát állatorvoshoz tudjuk szállítani.

Nyomás a sérülés alatt és felett: A felső nyomás csökkenteni fogja az artériás vérzés intenzitását, míg az alsó nyomás a vénákon keresztül érkező vért fogja lassítani. A nyomókötéssel egy időben érdemes alkalmazni.

Érszorító: Nem ajánlott mindenkinek, csak akkor alkalmazható, ha a sérülés a farok környékén vagy a lábon helyezkedik el, máskülönben a kutya halálát is okozhatja. Utolsó lehetőségként merüljön fel ez a módszer! Egy vékonyabb rongyot kössünk meg a végtagon és kössük csomóra. Egy botot vagy tollat kössünk a csomóba, majd tekerjük meg a tárgyat, amíg a testrészt elszorítja. Nagyon fontos, hogy írjuk fel az időt, amikor feltettük, mert minden húsz perc eltelte után legalább tizenöt – húsz másodpercre meg kell lazítani

Belső vérzés

A belső vérzést már cseppet sem könnyű felismerni, mivel szabad szemmel nem látható. Ezekre a jelekre figyeljünk, és ha felismerjük őket, induljunk azonnal az állatorvoshoz:

– A kutya ínye és/vagy szemhéja színtelen, sápadt

– A kutya lába, füle vagy farkája hidegnek tűnik

– A kutya kivételesen izgatott vagy szokatlanul bágyadt.

 

Ezeket is ajánljuk:

Így válassz megfelelő állatorvost

9 súlyos hiba, amit elkövethetünk az állatorvosnál

15 intő jel, mikor ideje meglátogatni az állatorvost

 

(kutyabarát.hu)

Forrás: dogtime

 

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...