Saját KB bal
Saját KB jobb

Randizni akarsz? Először legyen kutyád!

A kutatók mindig igyekeznek bebizonyítani, hogy a kutyák sokkal többet tesznek értünk, mint azt gondoljuk. Több kutatás is épül arra az előfeltevésre, hogy a kutyák sokkal vonzóbbá teszik a megjelenésünket, és a párkeresésben is erős befolyással vannak választásainkra.

 

Egy közel 1200 párkeresőből álló adatbázisban végezték el azokat a felméréseket, amelyek eredményeképp kiderült, hogy a válaszolók közel egy harmada jobban vonzódik egy emberhez, ha annak kutyája van. Több mint a fele úgy véli, hogy még vonzóbb, ha az illető a kutyát örökbe fogadta. Majdnem az összes regisztrált gondolta úgy, hogy a házikedvenc megválasztása sokat elárul az illető személyiségéről. A válaszolók fele egyáltalán nem is randizna olyannal, akinek nincs háziállata.

Egy másik vizsgálatban 34 alanynak mutattak idegenekről készült fotókat. A fényképek három csoportba voltak rendezve: ember egyedül, kutyával vagy virággal. A kísérletben résztvevőknek négy dimenzió alapján be kellett sorolni a képeket: megközelíthetőség, boldog kinézet, nyugodtság és a legjobb fotó kategóriákban.

Alapvető különbség volt, hogy a kutyával közös fotókat sokkal magasabbra értékelték az emberek minden szempontból, mint a kutya nélküli képeket.

A következő kísérletbe 45 alanyt vontak be, ahol három felvételt kellett megnézniük. Az első egy kültéri táj volt, a második ugyanez egy sétáló emberrel, a harmadikon pedig az ember mellett egy kutya is jelen volt. Ezeket is értékelniük kellett több dimenzió szerint, mint például az a kép, amire a legjobb ránézni, vagy a legjobb fotó kategóriája. A képen szereplő személyt is jellemezni kellett boldogság, nyugalom és biztonságérzet szempontjából. Végül azt is meg kellett nevezniük, hogy melyik szituációban lennének legszívesebben.

A kutatás legfőbb eredményei:

– Az embert boldogabbnak, és magabiztosabbnak értékelték azokon a képeken, ahol kutyával szerepelt

– Amikor választani kellett, hogy melyik képen cserélnének az emberrel, inkább választották a kutyás verziót, mint a kutya nélkülit

Mindegyik kísérlet alapigazsága az lett, hogy ha egy kutya is van az ember mellett a képen, akkor azt a személyt nagyobb biztonságban tudják, boldogabbnak látják, és alapvetően a fotót is jobbnak ítélik meg, mintha nem lenne rajta a négylábú. Ha állnak vagy ülnek egy kutya mellett, nyugodtabbnak ítélik meg őket, mintha egyedül lenne. És végül, ami a legfontosabb: az emberek szívesebben lennének annak az embernek a helyében, aki kutyával volt, szívesebben ismerkednek a kutyatartókkal és sokan kizárják azt az eshetőséget a párkeresésből, ha valakinek nincs állata.

 

Ezeket is ajánljuk:

Egy kutatás szerint a kutyások hűségesebbek

A gazdik több mint a fele inkább van kutyájával, mint saját barátaival

A kutyák még félelmeiket is maguk mögött hagyják, ha boldognak látnak minket

 

 

(kutyabarát.hu)

Forrás: tandfonline

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...