Saját KB bal
Saját KB jobb

Kik valójában a segítő kutyák? – Tisztázzuk a fogalmakat

A segítő kutyák felelős és fontos munkát végeznek szerte a világban. Azonban az ismeretek hiányossága, a fogalmi zavarok és az emberek érdektelensége miatt nem mindig ítélik meg őket helyesen. A NEO Magyar Segítőkutya Egyesület volt a segítségünkre abban, hogy a fogalmakat tisztázzuk, hiszen ezek az állatok minden esetben nagy megbecsülést érdemelnek azért a munkáért, amit emberek megsegítéséért végeznek.

 

Nemrég beszámoltunk arról, hogy az Egyesült Államokban egy lelki támogató kutya magkapta egy kislány homlokát, aki a gazdi figyelmeztetése ellenére meg akarta simogatni az állatot a repülőn. Mivel az ilyen esetek a hivatásos segítő kutyák megítélésén sokat rontanak, így megkértük a magyar segítő kutyák képzésével foglalkozó egyesületet, hogy segítsenek eligazodni a fogalmakban.      

A „lelki támogatók” nem tartoznak a hivatásos segítő kutyák közé

A “lelki támogató állat” (Emotional Support Animal – ESA) olyan regisztrált háziállat az Egyesült Államokban (mely lehet kutya, macska de hallottunk már páváról is), amely kísérheti gazdáját bizonyos közlekedési eszközökön, például repülőn, ha az adott légitársaság engedélyezi. Az ilyen jellegű háziállat és gazdája nem kell, hogy bármilyen képzést kapjon, vagy vizsgát tegyen, csak egy weboldalon kell regisztrálni. Ezzel szemben a hivatalos segítő kutyák egészen más kategóriát képeznek.

Kik ők valójában?

Magyarországon a segítő kutyák alkalmazása államilag szabályozott keretek között folyik. Meghatározzák, hogy milyen vizsga követelményeket kell a kutyának és a gazdának teljesítenie ahhoz, hogy hivatalos tanúsítvánnyal rendelkező segítő kutya legyen, valamint azt is, hogy a  segítő kutya-gazda páros mire jogosult. A segítő kutyák (a terápiás kutyák kivételével) jogosultak olyan helyekre is bejutni, ahová kutyát amúgy nem engednek be (pl. bevásárlóközpont, étterem, játszótér, mozi, színház stb.), illetve tömegközlekedési eszközön szájkosár nélkül utazhat az összes hivatalos tanúsítvánnyal rendelkező segítő kutya. (A képen jobbra Tesla, terápiás és mozgássérült-segítő kutya)

Hazánkban 6 féle segítő kutya típus létezik:

hallásérült-segítő,

mozgássérült-segítő,

személyi segítő,

rohamjelző,

vakvezető és

terápiás kutya.


Hektor, mozgássérült-segítő kutya

Milyen a segítő kutyáktól elvárható viselkedés?

A NEO Magyar Segítőkutya Egyesület nagy hangsúlyt fektet arra, hogy nemcsak a segítőkutyákat képezze ki, hanem a gazdákat is felkészítse arra, hogy segítőkutyáikat minden környezetben fegyelmezetten és biztonságban felvezessék. Nagyon fontos, hogy a segítőkutyának nyugodtan kell tudnia viselkedni forgalmas helyeken, viselkedésével nem zavarhatja meg a társadalom többi tagját, miközben a gazdájának segítséget nyújt. A gazdának minden körülmények között tudnia kell kontrollálnia a kutyáját, a kutya agresszív viselkedést nem mutathat. Nagyon fontos azonban kiemelni, hogy a segítőkutyák komoly felelős munkát végeznek gazdáik mellett, mely a kutya részéről nagy koncentrációt igényel, ezért fokozottan kiemelnénk, hogy a kutya figyelmét elvonni pl. simogatással (különösen kérdezés nélkül), bármilyen hangadással (pl. cuppogás)  mindenképpen kerülendő, az munkáját megzavarja és nagymértékben nehezíti. Összefoglalva tehát a segítőkutya viselkedésével másokat nem zavarhat, de a társadalomtól is elvárt viselkedés, hogy segítsék azzal a kutya munkáját, hogy feleslegesen ne vonják el a kutya figyelmét. (A képen balra Mák, hallássérült-segítő kutya)

Hogyan válik egy kutyából hivatásos segítő kutya?

Egy segítőkutya képzése 1,5-2 éves időtartamot jelent, amikor a kölyök kutyából egy segítő társat nevelünk, és nagyon fontos, hogy a vizsgát követően is nyomon követik a kiképző szervezetek a páros munkáját.  

Minden segítőkutya és gazda páros sorszámozott és fényképes tanúsítvánnyal (igazolvánnyal) rendelkezik, amely ellenőrizhető: www.matesze.hu/tanusitvany.html. A segítőkutyákat megkülönböztető jelzéssel szükséges ellátni (mely a kiképző szervezet logója hámon, vagy kendőn), illetve a gazdánál kell legyen a tanúsítvány (igazolvány), valamint az eb oltási könyve. Fontos, hogy a vöröskereszt logó nem alkalmazható, mint megkülönböztető jelzés a segítőkutyákon sem.


Borsó, személyi(autista)-segítő kutya

Segítőkutya ETIKETT

– mielőtt megsimogatnánk a segítőkutyát, minden esetben kérjünk engedélyt a gazdától és amennyiben az nem lehetséges, legyünk megértőek (ha a kutya dolgozik, feladatot végez, nem lehet zavarni).

– ha egy segítőkutya a gazdájától távolabb fekszik (várakozik), ne kezdjük el simogatni, ne hívogassuk.

– munkában lévő segítőkutyára idegen kutyát ne engedjünk rá

-a segítőkutyát ne kínáljuk élelemmel

ne zavarjuk a segítőkutya munkáját, ne csalogassuk, fütyörésszünk, cuppogjunk a kutyának

 

További információt itt találtok:

www.segitokutya.net

A segítőkutyákról szóló információs kampányt pedig ide kattintva találjátok.

 

 

(kutyabarát.hu)

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...