Saját KB bal
Saját KB jobb

A kutyák még félelmeiket is figyelmen kívül hagyják, ha boldognak látnak minket

Minden nap tudnánk egy cikket írni arról, mi igazolja, hogy a kutya a legjobb barátunk. A legutóbbi kutatás is ezt támasztja alá: négylábú társaink még a félelmeiken is képesek túllépni, csak hogy mosolygós gazdi legyen körülöttük. 

Azt már korábban is bizonyították, hogy amikor egy ember és egy kutya egymásra néznek, ún. boldogság hormon, oxitocin szabadul fel, ami miatt boldognak, elégedettnek érezzük magunkat kutyánk társaságában, és ő is ugyanígy érez.

A Helsinki Egyetem legújabb eredményei azonban azt is bizonyítják, hogy a kutyák olyannyira értékelik az ember boldogságát, mosolyát, hogy képesek túllépni a félelem-alapú ösztöneiken is az imádat kedvéért.

A kutató csapat összesen 43 kutyát vizsgált két különböző teszttel. A tesztekben a kutyáknak két különböző képet mutattak: egy dühös ember illetve egy mosolygó ember arcát.

Mivel az ebek pupillája megfelelően mutatja a pillanatnyilag átélt érzelmeket, a kutatók egy szemmérő eszközt használtak a kutya érzelmi reakcióinak megfigyelésére, amikor a különböző képeket látták.

Az első tesztben nagyon erős ösztönös reakciót adtak a dühös emberek képeire: félelmi reakciót mutattak, fenyegetve érezték magukat. Ez természetes reakció, hiszen bennük is megvan az ősi túlélési ösztön, hogy felismerjék, és ahogy lehet, elkerüljék a veszélyt és az agressziót.

A második tesztben pupillájuk kitágult az ember mosolyának hatására, átléptek túlélési ösztönükön, és inkább az oxitocin kezdett dolgozni bennük.

„Az első kutatók között vagyunk, akik pupilla mérést használtak kutatásban” – nyilatkozta a tesztek vezetője, Outi Vainio professzor. – „Eddig csak embereknél és majmoknál alkalmazták ezt a módszert. Mindkét képre adott reakció az ember-kutya közti kommunikációt jellemzi, és a mosollyal kiváltott változás a szeretetteljes kapcsolat fejlődését mutatja.”

 

Ezek is érdekesek lehetnek:

Van bármi tudományos magyarázata, hogy kutyánk valóban szeret minket?

A 10 legrejtélyesebb kutya viselkedés magyarázata

Kutatás bizonyítja: a kutyák simán átverik az embert, ha kell

 

 

(kutyabarát.hu)

Forrás: goodnewsnetwork
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...