Saját KB bal
Saját KB jobb

A kutya megoldás lehet gyermekeink egyik legelterjedtebb betegségére: az ekcémára is

Két kutatás is bizonyítani látszik azt a tényt, hogy kutyáink hűsége és odaadása mellett még egy fontos szerepet betöltenek a mi és gyermekeink életében. Ugyanis úgy néz ki, kiemelkedő befolyással vannak bizonyos betegségek megelőzésében, ilyen a korábban már bizonyított asztma és az egyik leggyakrabban előforduló probléma, az ekcéma, amitől rengeteg gyermek és felnőtt szenved.

Az allergiákkal és asztmatikus megbetegedésekkel foglalkozó intézmény, az American College of Allergy, Asthma and Immunology (ACAAI) az éves tudományos találkozón mutatta be legújabb kutatási eredményeit. Az első vizsgálat szerint azok a gyerekek, akik már édesanyjuk hasában kutya mellett vannak, és kutyás otthonba születnek, védettséget kapnak az ekcémás megbetegedésekkel szemben. A másik eredmények pedig arról számolnak be, hogy a kutya jelenléte az asztmatikus megbetegedések előfordulását is csökkenti, de csak azokban, akik nem allergiások az állatokra.

– Bár az ekcéma általában csecsemők körében már előfordul, sokan nem tudják, hogy van egy fajta előre haladás az ekcémától az ételallergián és a nazális allergián át az asztma kialakulásáig – mondta el Gagandeep Cheema, az ACAAI tagja és vezető szerzője. – Tudni akartuk, hogy egy kutya jelenlétével kialakul-e valamilyen védőhatás, ami lassíthatja a betegségek fejlődését. –

A vizsgálat alatt olyan anya-gyermek párokat vizsgáltak, ahol volt a családban kutya is. Az előzetes feltételek alapján a családok egy vagy több kutyát naponta legalább egy órán át bent tartottak. – Azt találtuk, hogy ezeknél az anyáknál a gyermek két éves koráig kevesebb volt az ekcéma kialakulásának kockázata, bár ez a védőhatás 10 éves korig azért csökkent – mondta Edward M. Zoratti MD, az ACAAI tagja és egy tanulmány társszerzője.

A második vizsgálatban a kutatók két különböző hatást vizsgáltak asztmás gyermekeknél Baltimore-ban. Az első típusban azokat az allergéneket nézték, amelyek hatnak azokra a gyermekekre, akik allergiások a kutyákra. A második típusban azokat a baktériumokat, amelyeket egy kutya hordozhat. A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a kutyák által hordozott elemek védő hatásúak lehet az asztmás tünetekkel szemben. Az allergén hatása azonban több asztmás tünethez vezethet a városi gyermekeknél, akik kutyaallergiával küzdenek.

– Az asztmára hajlamos városi gyermekek körében a kutyával töltött idő két különböző hatással járhat – nyilatkozta Po-Yang Tsou, MD, MPH, vezető szerző. – Úgy tűnik, hogy védőhatást fejt ki azokra, akik nem allergiások a kutyákra, viszont káros hatással van az allergiásokra.

A kutyára allergiás embereknek érdemes együttműködniük egy allergológussal a hatás csökkentése érdekében, hogy a kutyák előnyös hatásai minél inkább érvényesülni tudjanak.

(Kutyabarát.hu)

Forrás: Science Daily
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...