Saját KB bal
Saját KB jobb

Ezeket próbáld ki, hogy a szomszéd kutyája ne ugasson annyit

Még a legodaadóbb kutyást is halálra idegesítheti, ha a szomszéd kedvence szünet nélkül ugat. Mielőtt hivatalos útra terelnénk a dolgot, érdemes pár egyszerű módszert végig venni, hátha közelebb jutunk a megoldáshoz – egy nyugodtabb kutyához és egy nyugodtabb környezethez. 

Számos oka lehet, ha egy kutya túl sokat ugat – ez lehet akár az unalom vagy a nevelés hiánya. Mindenesetre az üggyel kezdeni kell valamit, és a jó szomszédi viszony megmaradása érdekében érdemes minél finomabb módszerekkel kezdeni.

 

1. Beszéljünk a szomszédunkkal – kezeljük emberként

Banális javaslatnak tűnik, ám nem mindenkiben merül fel ez a lehetőség. Feltételezzük, hogy szomszédunk nem rosszindulat miatt szándékosan hagyja ugatni kutyáját, így valamilyen más ok állhat a háttérben. Talán, ha szomszédunk sokat nincs otthon, nem is biztos, hogy tud a problémáról, vagy ha ő nem tartja zavaró mértékűnek az ugatást, akkor arról sem tud, hogy másokat mégis zavar. Az is kiderülhet, hogy már dolgozik a problémán, akkor pedig nem árt neki egy kis támogatás. Mindenképp jelezzük felé a zavaró tényezőt, és kérdezzük meg, mi a gond és hogy segíthetünk.

Mit ne tegyünk? – Ne üzengessünk, ne írjunk névtelen vagy fenyegető levelet, ne kezdjünk azonnal a bíróságon!

 

2. Takarjuk el a látványt

Természetesen ezt csak saját telkünk felé tudjuk megtenni, de sokszor ez is sokat segít. A kutyák, akikben erős a területőrző ösztön, minden mozgásra ugranak. Ha a szomszéd ebe minden alkalommal megőrül, ha csak kilépünk a kertbe, blokkolhatjuk a látványt különböző kerítés elemekkel, takarással. Ha nem lát arrafelé, biztosan kevésbé fog reagálni a történésekre is. Ha bevált a módszer, javasolhatjuk a szomszédnak a többi telekhatárra is a megoldást.

Mit ne tegyünk? – Semmiképp se hergeljük vagy kiabáljunk a kutyával, mikor ugat bennünket. Csak fenyegetésnek fogja érezni jelenlétünket.

 

3. Barátkozzunk össze

Ez a szomszédra is igaz lehet, de elsősorban a kutyával érdemes. Ha megismer bennünket, már nem fog idegenként vagy a területét veszélyeztető fenyegetésként érzékelni minket. Ha a kertünkben ritkán jelenünk is meg, az ismerkedés után érdemes mégis többször kint lenni, hogy a kutya beazonosítsa: mi vagyunk és nincs miért jeleznie.

Mit ne tegyünk? – Soha ne a kerítésen keresztül, a szomszéd engedélye és felügyelete nélkül barátkozzunk. A kerítés biztossá teszi a kutyát a terület őrzésben, az előtte álló emberről és a helyzetből nem azt fogja levonni, hogy ismerkedni szeretnénk, hanem, hogy fenyegetést jelentünk a területére. Kérjük meg a szomszédot, hogy hadd menjünk át.

 

4. Próbáljuk ki a kutyasípot

Ha a fentiekkel nem értünk el eredményt, és megbizonyosodtunk róla, hogy a szomszédunk nem kezeli helyesen a kutya kellemetlen viselkedését, megpróbálkozhatunk egy kutya síppal. Az embereket nem zavarja, és a kutyának sem árt, mindössze kellemetlen frekvenciájú hang zavarja majd az állatot. Az első másodpercekben a kutya talán még jobban ugatni fog a hangra, de gyorsan összekötheti a fejében, hogy a kellemetlen hang megszűnik, ha abbahagyja az ugatást.

Mit ne tegyünk? – Ne felejtsük el, hogy a zajkeltők hangja a többi kutyát is zavarhatja, annak ellenére, hogy ők semmilyen negatív viselkedést nem tanúsítottak. Ne vidd túlzásba és ne használd össze-vissza a sípokat.

 

5. Éljünk birtokvédelemmel

Sajnos, ha a fenti módszerek ellenére még mindig túlzott mértékben zavarja a környezetét egy kutya, és a szomszéd nem hajlandó lépéseket tenni a megoldás érdekében, kérhetünk birtokvédelmet. Kérjünk segítséget a jegyzőtől, hogy mik a teendőink, lehetőségeink. Érdemes beszélnünk a helyi vagy környékbeli kutyaiskola vezetőjével is, hogy segítsen rávenni a szomszédot a változtatásra. Először mindig csak egy figyelmeztetéssel kezdjük, hátha az is elég a változás eléréséhez!

Mit ne tegyünk? – Soha ne intézzük agresszíven, indulatosan az ügyet. A szomszédi viszony végleges megromlása sokkal súlyosabb és évekig tartó harcokhoz vezethet. Soha ne a kutyát hibáztassuk vagy bántsuk!

 

Ide kapcsolódnak:

Örökbe fogadás előtt állsz? Ezeket a hibákat ne kövesd el!

A kutyánk azért van, hogy ugasson?

A kollégiumvezető megtanította némán ugatni a kutyáját, hogy ne zavarja a diákokat

 

 

(kutyabarát.hu)

Forrás: dogtime
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...