Saját KB bal
Saját KB jobb

Két kutya egy családban? Íme az előnyök és hátrányok

Mikor nem vagyunk otthon, és kutyánknak nincs semmilyen szórakozási lehetősége, egy másik kutya társasága megnyugtatólag hathat rá, és együtt könnyebb elütni az unalmasan telő időt. Azonban nem minden gazdi és háztartás bír el két kutyával. Körbejártuk.

1. Kutyatársaság és szocializáció

Két kutya együtt – feltéve, ha probléma nélkül kijönnek – kitűnő társaság lehet egymásnak. Nincs több unalom, csak közös játék. A nem megfelelő stimuláció nem kívánt kutya-viselkedést idézhet elő, mint a rágás, az ásás, a túlzott ugatás és a stressz. Nem csak az állandó kapcsolat segíthet megelőzni a viselkedési problémákat, de segíthet megszüntetni vagy minimálisra csökkenteni a szeparációs szorongást.

A két kutya együtt előnyös lehet szocializációs szempontból is, különösen fiatalabb állatok esetében. A közös szocializáció kiváló lehet érzelmi fejlődésükhöz. Amikor a kutyák sok időt töltenek egymás mellett, segíthetnek egymásnak megtanítani, hogyan kell viselkedni más állatokkal és emberekkel.

Figyelem! Egy másik kutya nem pótolja a gazditól elvárt nevelést, szocializációt és nem jogosítja fel a gazdit arra, hogy kevesebb időt foglalkozzon kedvenceivel! Ráadásul ha a két kutya közül az egyik szocializációjában gondok akadtak, könnyen átveheti a másik kutya is a helytelen viselkedéseket.

 

2. Kutya szerep modellek

Ha az egyik kutyánk bizonytalan és bizalmatlan, akkor hasznos lehet egy másik kutya körülötte, aki az ellenpólust tudja képviselni. Egy magabiztos kutya pozitív példakép lehet az aggodalomra, a stresszre hajlamos állat előtt.

Fontos megjegyezni azonban, hogy két olyan kutya, akik hasonlóképpen ideges temperamentumot mutatnak, erősíthetik a negatív viselkedéseket a másikban. Ez az agresszióra is vonatkozik: ha az egyik háziállat agresszív, akkor ösztönözheti a másikat, hogy ugyanúgy viselkedjen.

 

3. Előnyök a gazdi számára

Két kutya dupla annyi örömöt, társaságot jelent számukra. Egy kemény nap után kutyáink segítenek kikapcsolódni és elfelejteni a problémákat. Nem utolsó sorban a kutyák jótékony hatással lesznek az egészségünkre, minimalizálva a stresszt, csökkentve annak esélyét, hogy stroke-ot vagy szívrohamot kapjunk, emellett csökkenti koleszterinszintet és a vérnyomást.

Ne felejtsük el, hogy a stressz szintünkre azonban negatív hatással lehet, hogy így két kutya miatt kell aggódnunk, az ellátásuk és az állatorvosi költségek is dupla annyiba fognak kerülni.

 

4. Jobb társadalmi élet a tulajdonosok számára

Több kutya jobban ösztönözheti a gazdik szocializációját. Ha két kutya van, akkor még annál is jobban kell figyelnünk a lefárasztásukra, hogy ne sokszorozódjanak meg a felesleges energiák. Ez még több esélyt és lehetséges helyszínt ad arra, hogy új emberekkel ismerkedjünk meg, akik ugyanolyan szenvedélyesek a kutyáikért, mint mi.

Két kutyát tartani a világ legjobb mókája és boldogsága is lehet, azonban ahogy egy kutya tartását, így ezt is nagyon meg kell fontolni. Szinte előre kell látnunk a jövőt: fogjuk-e bírni idővel, energiával és anyagiakkal az ellátásukat, a közös utazásukat és úgy összességében a dupla felelősséget.

Íme egy kis segítség: 10 jel, hogy készen állsz egy második kutyára

Életképek sok kutyával – sokkal

 

 

(kutyabarát.hu)

Forrás: cuteness
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...