Saját KB bal
Saját KB jobb

Miért olvadnak el a kutyák egy jó kis fejvakarástól?

Mindenki ismeri az érzést, amikor megvakarjuk kutyánk feje búbját vagy füle tövét, és szinte a kezünkbe olvad boldogságában. De mi lehet az oka ennek a kitörő örömnek, és vajon minden kutya ugyanannyira szereti?

Dr. Nicholas Dodman, a Tufts Állatorvostudományi Egyetem professzora szerint az elsődleges oka, hogy a kutyák fejének vakarászása ekkora boldogságot vált ki belőlük, az az, hogy ilyenkor valóban érzik: figyelünk rájuk.  

A másik egészen egyszerű ok az, hogy mancsukkal igen csak nehezen érik el a fejük búbját, a nyelvükkel pedig pláne lehetetlen küldetés, így különösen jól esik nekik az emberi kényeztetés azon a ponton. De létezik más ok is, valamint olyan kutyák is, akik kimondottan nem szeretik fejtetőjük vakargatását.

A macskák és a kutyák közt ezen a területen is különbséget lehet felfedezni. A macskákat valószínűleg a tisztálkodási szokásaikra vagy anyjuk gondozására emlékeztetik a fejükre kapott simogatások. Ráadásul testük illat mirigyeket tartalmaz, amelyek homlokukon, állukon és arcukon koncentrálódnak. Mikor megvakarjuk ezeket a területeket, illatanyagokat hagyhatnak szét, ami a vizsgálatok szerint nyugtató hatással van rájuk.

A kutyák inkább az összetartozás és a kapcsolat erősségének kifejezése céljából érintkeznek: sok kutya előszeretettel érinti össze fejét a gazdival. A fül, a fejtető vakarása szintén ennek a közös hullámhossznak a mutatója.

Néhány kutyánál azonban előfordul, hogy nem bizalmasnak érzi ezt a testhelyzetet, sőt: a fej felső részének érintését domináns gesztusnak értelmezik. A nem megfelelően szocializált állatok, akik gyakran mutatnak félelmet új helyzetekben vagy új emberekkel szemben, a büntetés érzésével is összekapcsolhatják a fejtető megvakarását.

A legjobb, ha a kutya testbeszédét figyeljük: egyértelműen látni fogjuk, ha átadja magát a fej és a fülek simogatásának.

Azt is érdemes megfigyelni, hogyha a fej- vagy fül vakargatása már már mániákus odaadást vált ki kedvencünkből, akkor nézessük meg állatorvossal, mert állhat a háttérben fülgyulladás vagy valamilyen nem múló allergia, bőr irritáció is. De bízzunk benne, hogy legtöbb esetben egyszerűen csak jól esik nekik az érintésünk.

 

Ezeket is ajánljuk:

Nem mindig boldogok – kutyád is lehet depressziós

7 tipp arra, hogy kerüld el, hogy egy kutya megharapjon

A lány saját sérüléseivel reklámozza, miért ne simogass segítő kutyát munka közben

 

 

 

(kutyabarát.hu)

Forrás: livescience
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...