Saját KB bal
Saját KB jobb

Sokkoló eredmények a pit bull temperamentum teszten

A legtöbb előítélet az amerikai pit bull terrier fajtához illetve a bull típusú kutyákhoz kötődik. De amikor egy amerikai temperamentum tesztelő szervezet megvizsgálta ez és még több más fajta teljesítményét, az eredmények láttán sokkoló következtetéseket vont le, amik alapjaiban rengetik meg a kialakult sztereotípiákat. 

Az American Temperament Testing Society temperamentum tesztje különböző nézőpontokból igyekszik mérni egy állat stabilitását, szégyellősségét, agresszivitását és barátságosságát. Emellett nézik a védelmező képességét a vezetője iránt és az önvédelmet fenyegetettség esetén.

A teszt egy átlagos sétát szimulál egy parkon vagy a közeli utcákon keresztül, ahol eleinte hétköznapi, teljesen megszokott események történnek a kutya közelében. A séta közben a kutya vizuális, hallható és tapintható ingereket tapasztal. 

Természetes, barátságos és ijesztő szituációk váltják egymást azt vizsgálva, hogy mely helyzet a kutyának mely énjét hozza elő: meg tudja-e különböztetni a nem veszélyes helyzeteket azoktól, ahol védekező vagy védelmező képességeire van szükség.

Hangos zajok, idegenek, különös tárgyak – a szervezet működése során már többezer kutyát tesztelt, szinte az összes fajtából.

Az amerikai pit bull terrier teszteredményei

Az American Temperament Testing society összesen 870 pit bullt tesztelt, akik közül 755 hibátlanul teljesítette a feladatokat, képes volt különbséget tenni a különböző tárgyak, emberek és helyzetek veszélyességi foka között. Ez 86%-os eredményt jelent a fajtának.

A golden retriever teszteredményei

A golden retriever szinte a világ minden táján listavezető fajta: legédesebb, legjobb családi kutya, legjobb terápiás vagy segítőkutya, stb. A tesztben összesen 785 goldie-t vizsgáltak, akik közül 669 ment át sikeresen, 116 „megbukott”. Ez 85,2%-os teljesítési arányt jelent.

Összességében

Az amerikai pit bull terrierek nem hogy rosszabbul teljesítettek volna, sőt – semmivel nem mutattak több agressziót ugyanazokban a helyzetekben, ahol a golden retrievereknek is teljesíteniük kellett.

Az emberek az ilyen vizsgálati eredmények ellenére is előszeretettel mesélnek városi legendákat, kiáltanak ellenséget, veszélyt, keverik össze a fajtákat (minden izmos, vágott fülű kutya pit bull-ként fut), pedig a teszteket nézve, az egyetlen ellenség maga az ember.

 

Ők is pit bullok:

Egy chicago-i cirkusz mentett pit bullokkal lép fel vadállatok helyett

Az állatkínzás nem művészet – eltávolítja a Guggenheim múzeum a provokatív alkotásokat

A drogtanyára zárt pit bull és a rossz gazdijelölt megváltoztatta egymás életét

 

 

(kutyabarát.hu)

Forrás: dogtime
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...