Saját KB bal
Saját KB jobb

A chicago-i cirkusz mentett pit bullokkal lép fel vadállatok helyett

A Chicago Cirkusznál biztosan nem fogsz elefántokat és oroszlánokat látni. A család örökbe fogadott pit bulljai így is minden show-t ellopnak, mindeközben javítják a fajta megítélését és a helyi parkok védelmére gyűjtenek adományokat. 

Illionois az első állam, aki életbe léptette a rendeletet, ami betiltja az elefántot használó előadásokat. Helyettük a Midnight Circus-ben két mentett pit bull lett a show királya: Junebug és Rosie Rae ezreket szórakoztatnak, közben pedig segítenek jobb képet formálni az előítéletekkel körülvett fajtájukról.

Sőt, még pénzt is gyűjtenek: az adományokkal a helyi parkokat illetve most a Maria hurrikán áldozatait segítő Vöröskeresztet támogatják.

Karikán átugrálás – kétlábon járás – tánc trükkök és kergetőzés: lehet, némely mozdulatsor nem mindenkinek tetszik, de a lényeg, hogy a trükkök tanulása itt önkéntes alapon működik, a pit bullok ismertek gyors felfogó képességükről, és a játékos vágyról, hogy mindig új feladatot kapjanak. Míg a két éves Rosie egyelőre az akrobatikus elemeket viszi, addig az idősebb, 10 éves Junebug már inkább olyan szerepben lép színpadra, ahol nagyobb jelentőséget kap a színészi karakter, mint az akrobatikus mutatványok.

A Midnight Circust a ’90-es évek közepén alapította Jeff Jenkins, a Humane Society állatvédő szervezet kutyaviadal elleni harcának egyik élharcosa és felesége, Julie Jenkins. Az örökbe fogadott pit bulljuk, Lola már az elejétől kezdve gyorsan a program részévé vált. 2013-ban hunyt el, azóta két utóda dolgozik a legnagyobb sikerrel.

Junebug korábban egy chicago-i családé volt, egy fiatal fiú hozta el Jenkins-hez, aki akkor éppen egy, a kutyaviadalok ellen küzdő szemináriumot vezetett. Jenkins azonnal látta, hogy a fiú nagyon szereti a pit bullt, de a kutya el van hanyagolva. Jeff felajánlotta, hogy örökbe fogadja annak fejében, hogy a fiú elvállalja: az asszisztense lesz a tanórákon.

Rosie Rae Chicago város menhelyéről érkezett. Hangos volt, és minden olyan jelet magán viselt, ami arra utalt, hogy korábban bántalmazták, és senki sem nevelte. Mégis szinte azonnal beilleszkedett a családba – később a cirkuszba is, mint a legújabb tag.

„Nagyon szeret szerepelni, komolyan veszi a feladatait” – meséli Jenkins. – „Úgy áll hozzá, mint egy lelkiismeretes ember a munkájához.” Később a cirkusz egyre kelendőbb lett, Chicago parkjaiban léptek fel, támogatva a zöldfelületek megóvását. Azóta a show több mint 1 millió dolllár adományt gyűjtött a parkok védelmére.

A cirkuszban fellépnek a jól megszokott akrobaták, Kötéltáncosok, zsonglőrök, bohócok és persze az őstehetség pit bullok. A pár 10 és 12 éves gyermeke szintén fellép.

Jenkins nagy álma, hogy Rosie Rae és Junebug is segít majd ledönteni a fajtával szemben kialakult sztereotípiákat. Szerinte minden kutya egy egyéniség, mindegyikőjüket lehet tanítani, képezni, csak a megfelelő hangot kell hozzá megválasztani.

„Mindegy, hol dolgozol: egy cirkuszban vagy egy állatvédő szervezetnél: mindkettőnél találhatsz csatornákat a közösség felé, elérheted az embereket, inspirálhatod és taníthatod őket. Az állatok jó példája annak, hogyan érjünk el különböző véleményen lévő, különböző kultúrájú embereket. Ha segítesz az embereknek a tudásban, segítesz a kutyákon is.”

 

Cikkajánló:

Nem szerepelhetnek mostantól állatszámok a bukaresti cirkuszban

Városi akrobaták – a parkour

Itthon is volt tüntetés a cirkuszi állatszámok betiltásáért

 

 

(kutyabarát.hu)

Forrás: today
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...