Saját KB bal
Saját KB jobb

Válás – kinél maradjon a kutya?

A házaspárok között gyakran előfordul, hogy gyermekvállalás előtt először egy közös kutyával próbálják meg, sikeresen boldogulnak-e a közös kapcsolatban. De gyerek mellett is sok családnak van kutyája – így őket is nagyban érinti, ha a házaspár úgy dönt: külön-külön folytatják életüket. 

Valaki sokkal nagyobb elkötelezettséget lát egy kutya örökbe fogadásában, mint egy jeggyűrűben, hiszen a gyűrűt bármikor leveheti az ember, egy háziállat azonban már komolyabb döntéseket kíván.

Rachel Dack kapcsolati tanácsadó szerint egy közös kutya megtaníthatja a párokat arra, hogy könnyebben egyeztessék össze az életüket, „rákényszeríti” őket a dolgok megbeszélésére és az egymás iránt érzett bizalmukat is erősítheti. A pár csapatként mérheti fel a képességeit. De a szakember figyelmeztet: érdemes megvárni a kutya választással a kapcsolat azon szakaszát, amikor már biztos lábakon áll, és valószínűleg nem lesz tiszavirág életű.

Egy közös élet egy négylábúval akkor válik igazán bonyolulttá, mikor szakításra kerül a dolog. Nem tudni, melyik a szerencsésebb: ha mindkét fél egyaránt ragaszkodik a családi kedvenchez, de akkor ez később vitákat szülhet, vagy ha az egyik félnek nem volt olyan fontos, így egyértelmű, kinél maradhat.

Papp Szabi, a Supernem együttes frontembere a válási papírjaiban is szerepeltette kutyáját, Mao-t.

Nagyon jóban maradtunk a volt feleségemmel, így osztozunk a kutyán. Szerepel a válási papírokban is. Ez természetes! Közös a felügyelet, a kutya nem vicc! Judit is ragaszkodik hozzá, mert imádja, és én is. Átlagban két-három hetet van itt, aztán váltás.

Elsőre volt rajta egy szomorúság-flash, sebek jöttek ki rajta, nyalta magát, és sokszor levert volt. Mint egy gyerek is, a kutya sokkal jobban megél belül mindent, ezerszer jobban érez. Amikor szétváltunk a járdán, akkor Mao nem tudta eldönteni, hogy merre menjen. Judit akkor elvitte egy igazi kutya-suttogóhoz, akinek a legelső kérdése az volt, hogy a gazdik szétváltak-e. Ebből látszik, hogy a kutya nem játék. Ez az emberekben kellene, hogy tudatosuljon. Kutyát tartani szimplán intelligencia kérdése.


Papp Szabi és Mao – Fotó: ViNyL

Milyen lehetőségeink vannak?

Közös felügyelet: legalább annyi szervezést igényel, mint a kapcsolaton belüli munkamegosztás. Állandó egyeztetésre van szükség, így a pár két tagjának viszonylag nehéz az egymástól való tényleges elszakadás. Csak azoknak a pároknak ajánlott, akik képesek voltak békében, barátságban elválni egymástól. Akik vitásan zárták le a kapcsolatot, azoknak nem ajánlott egy ilyen erős kapcsot megtartani. A közös felügyelet működőképes lehet egészen addig, amíg az egyik fél nem szeretne tovább lépni, esetleg új kapcsolatba kezdeni. Ha intelligensen – a gyermekhez hasonlóan tudják megoldani, akkor akár tovább is.

„Kéthetente egy hétvége”: Ha az egyik félnél jobb dolga van az ebnek, érdemes logikusan gondolkodni. Meg kell nézni az életkörülményeket, a ráfordítható időt, a lakás körülményeket. Ha kulturáltan meg tudnak egyezni, attól még a másik fél is tölthet érdemi időt az ebbel, csak fixáljuk le a kereteket!

Annál maradjon, akinek kerekebb vele a lelke: mindkét fél szeretheti a közös kutyát, de egyikükhöz általában mindig közelebb áll: jobban szüksége van a négylábú társaságra, jobban hiányzik neki, ha nincs vele. Érdemes ezt felismernünk, és engednünk, hogy azzal maradjon a kedvencünk, akivel jobban kiegészítik egymást.

Egyikük sem tudja / akarja: Sajnos a legszomorúbb helyzet, mikor egyikük sem tudja vagy szeretné megoldani a kutya megtartását. Ilyenkor érdemes egy állatvédő szervezettel felvenni a kapcsolatot, és nem a legegyszerűbb utat, egy menhelyet keresni és beadni. Talán ezért érdemes már a kutya választása előtt letisztázni, hogy biztosan ne maradjon támasz nélkül egy válás esetén.

Pereskedés: Furcsa ítéletek születhetnek, hiszen a kutya jelenleg vagyontárgyként szerepel a válási procedúrában. Éppen ezért, ha perre kerül a sor, az elsődleges szempont az, hogy a kutyát ki és mikor vásárolta: azé a kutya, aki vette. Arra kialakult gyakorlat, hogy egy közös kutya elhelyezésénél milyen szempontokat kell figyelembe venni, a Polgári Törvénykönyvből kiolvasható, de konkrét szabályozás erre vonatkozólag még nincs. Nyilván egy állat elhelyezésénél figyelembe kell venni, hogy megfelelő körülmények közé kerüljön, így a bíróságnak, ha háttér jogszabályként is, de ezt is vizsgálnia kellene. Egyelőre azonban csak közös vagyonnak minősül, s ugyanúgy az osztozkodás tárgyává válik, mint bármilyen más közös vagyontárgy.

 

Ezek is a témához kapcsolódnak:

A lány férje szakítás után is rendszeresen látogatja közös kutyájukat

Alaszkában mostantól a kutyával is foglalkoznia kell a bíróságoknak váláskor

Melanie Griffith ragaszkodott a kutyáihoz a váláskor

 

 

 (kutyabarát.hu)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...