Saját KB bal
Saját KB jobb

Alaszkában mostantól a kutyával is foglalkoznia kell a bíróságnak válás esetén

Alaszka az első állam, ahol a bíróságnak mostantól feladata azokban az ügyekben a háziállat további jólétével is foglalkozni, ahol a válófélben lévő párnak közös kedvence volt. 

Január 17-én lépett életbe a válásra vonatkozó törvények kiegészítése, amely nem csak a házikedvencek jólétére vonatkozik, de az érintett emberek egészségére és biztonságára is vannak benne kiegészítések.

Általában – ahogy Magyarországon is – a kutya a jog szerint vagyontárgynak minősül. Alaszka az első állam, ami kimondja: a bíróság nem tekinthet úgy egy élőlényre, mint egy asztalra vagy egy székre. Ehelyett a döntések meghozatalakor mostantól kötelező lesz figyelembe venni az ő jövőjüket és biztonságukat is. Az új törvény elsőként a közös felügyeleti jogot is felkínálhatja, mint lehetőséget.

Az Egyesült Államokban a bírók maguk dönthetnek arról, hogy egy közös háziállat sorsával is foglalkoznak, ezzel szemben Alaszkában a törvénynek köszönhetően most már kötelezővé vált ezzel foglalkozni.

Az érintett újítás erőteljesen szemenáll azzal a Kanadában, egy válás ügyében meghozott decemberi bírósági ítélettel, melyben a bíró szerint egy kutyának nincsenek családi jogai, és azzal fenyegette az érintetteteket, hogyha nem tudnak megállapodni a felügyeleti jogon, akkor a legmagasabb ajánlatot tévőnek el kell adniuk kutyájukat.

Az új törvény azzal is kiegészült, hogy mostantól a kutyák is bele tartoznak abba a körbe, akiknek ellátása után fizetnie kell a családi erőszak elkövetőjének. A Családon Belüli Erőszak elleni Nemzeti Koalíció (National Coalition Against Domestic Violence) adatai szerint a családon belőli erőszakot elszenvedők 25-40%-a háziállata miatt dönt úgy, hogy benne marad a bántalmazó kapcsolatban. Hasonló törvény már 31 államban létezik.

 

Egyéb cikkeink közül:

Daganat nőtt a kutyára, de gazdája nem törődött vele – elítélték

Megosztja az ebtenyésztőket az új törvénytervezet

Az állatkínzások bírósági gyakorlataiból

 

 

(kutyabarát.hu)

Forrás: HuffingtonPost
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...