Saját KB bal
Saját KB jobb

Lehet halálos, ha valaki allergiás a kutyákra?

Néhányunkból kiválthat nagyon erős allergiás reakciót egy állat jelenléte, de vajon lehet ez olyan mértékű, hogy akár bele is halhatunk? Értsük meg jobban, mit élnek át az allergiás emberek.

Nemrég beszámoltunk egy esetről, ahol egy nőt le kellett szállítani egy repülőjáratról, mert azt állította, allergiája miatt halálos veszélyben van a fedélzeten mellette utazó kutyákkal, de papírral nem tudta igazolni betegsége súlyosságát. Így a légitársaság nem kockáztathatta az egészségét, le kellett szállnia a gépről.

Alapvetően a háziállat – allergia önmagában nemigen lehet halálos, azonban az anafilaxiás sokk már igen. Az anafilaxiás sokk a szervezetnek allergének által kiváltott súlyos, akár életveszélyes állapothoz vezető, immunológiai túlérzékenységi reakciója. A tünetei lehetnek hányinger, hányás, hörgőgörcs, légzési nehézség, vérnyomásesés, szívritmuszavar, vörös, könnyező szemek, orrfolyás, gyomorgörcs, szédülés, idegesség, viszkető csalánfoltok, az arc kipirulása, a nyelv, az ajkak és a torok zsibbadása, duzzanata. Perceken múlhat az ember élete, ha olyan allergénnel találkozik, ami kiválthat egy ilyen sokkot.

Aki tudja magáról, hogy erősen allergiás valamire – például az állatok jelenlétére, annak ezzel az eshetőséggel is számolnia kell. Ilyenkor érdemes viselni egy életmentő karkötőt, bilétát vagy a tárcánkban egy papírt, ami felhívja a veszélyre az emberek figyelmét.

A legdurvább allergének, amik a sokkhoz vezethetnek, általában a bogár csípések, drogok, a medúzák és a kemikáliák, például a latex is. Sajnos előfordulhat, hogy valakinél anafilaxiás sokk jelentkezik, ha kapcsolatba kerül egy kutyával. Legtöbb esetben azonban szerencsére csak enyhe allergiás reakció szokott jelentkezni, például a viszketés – súlyosabb esetben azonban fulladozás is felléphet, így vegyük komolyan, ha egy ismerősünk allergiával küzd az állatokkal szemben. .

Érdemes az ilyen embereknek előre készülni, hiszen szerencsére a világ nyit az állatok felé, így bárhol beléjük botolhatnak – ahogy az ábra mutatja, akár egy repülőgép fedélzetén. A terápiás és segítőkutyák előtt már majdnem mindenhol szabad az út, de az átlagos házikedvencek előtt is kezdenek megnyílni a kapuk. Legyen nálunk orvosi papír, érdeklődjünk előre az állatok jelenlétéről, ha zárt helyre megyünk, lehet nálunk akár védőálarc is, és mindig írassunk fel előre orvosunkkal megfelelő allergia gyógyszert.

 

 

 

(kutyabarát.hu)

Forrás: dogtime
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...