Saját KB bal
Saját KB jobb

Újabb petíció indult Nagy-Britanniában a tűzijáték betiltásáért – azonnal többezren írták alá

November 5-én rendezik a Bonfire Night-ot, magyarul az Örömtüzek éjszakáját. Nagy-Britanniában ilyenkor hatalmas ünnep van – hatalmas tűzijátékokkal. Mivel sokaknak ez a nap sem több, mint a szorongás és a stressz, amit okoz, így azonnal több mint 2,000 aláírás gyűlt össze a nyilvános tűzijáték betiltásáért. 

Egy újabb petíciót indítottak nemrég Nagy-Britanniában, hogy törvényileg tiltsák be a pirotechnikai eszközök nyilvános alkalmazhatóságát. A túlzott villanással és hangeffektekkel járó szórakozás nem csak az állatok szervezetét viseli meg, de az érzékenyebb embereket és az időseket is. Stresszt, szorongást, rettegést válthat ki, amik sérülésekhez, akár súlyos egészségügy károsodáshoz vezethetnek.

A petíció a felelős minisztert szólítja meg, hogy tegye meg a megfelelő intézkedéseket annak biztosítása érdekében, hogy a nyilvános használatra vonatkozó kockázat a minimálisra csökkenjen, amely még kompatibilis a tűzijáték használatával.

A bevett szokás szerint a petition.parliament.uk oldalán futó összes petícióhoz hasonlóan 10,000 aláírást kell összegyűjteni ahhoz, hogy a kormány reagáljon a témára, míg 100,000 aláírás szükséges ahhoz, hogy a parlament kötelezően megvitassa a kérdést.

Hasonló petíció már indult tavaly, ami végül 168,160 aláírással zárt. Sajnos az akkori kampány számára ez csak egy rövid vitát jelentett a Parlamentben, mivel az akkori miniszter, Jo Johnson elvetette a szabályozás elleni tiltakozási javaslatot, azt állítva, hogy a jelenlegi jogszabályok jól működnek. Véleménye szerint, akik már most úgy használják a pirotechnikai eszközöket, hogy nem figyelnek a környezetükre, és óvatlanok másokkal, akár saját magukkal szemben, azokat egy szigorúbb szabályozás sem fogja érdemben visszatartani.

Mindenki számára ismert tény, hogy az állatokra nagyon súlyos fizikai és mentális egészség károsító hatása van ezeknek a zajoknak, fényeknek. Az ország legnagyobb állatvédő szervezete, az RSPCA szerint a kutyák mintegy 45%-a retteg a tűzijátéktól, és a gazdák nagy része sokszor csak nyugtatók használatával tudja biztonságban átvészelni ezt az időszakot kedvencükkel. Az idősekre és a gyerekekre is hasonlóan nyugtalanító hatása lehet ezeknek az eszközöknek, így remélhetőleg újra elindul egy parlamenti vita a jelen törvények felülvizsgálatára. Sajnos már nálunk is indult számos ilyen kezdeményezés, ami végül nem érte el a kellő eredményt.

 

A témához kapcsolódnak:

Így gondoskodhatsz kutyád biztonságáról a tűzijáték alatt

Tűzijáték pro és kontra

 

 

(kutyabarát.hu)

Forrás: metro
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...