Fogínygyulladás – kutyáink egyik legsúlyosabb betegsége

Bár kezelhető betegségnek számít – a legtöbben nem foglalkoznak eleget a fogínygyulladással, ami így a fogak elvesztésén túl további súlyos problémákat okozhat. 

Az elhanyagolt fogú kutyáknál az íny és a fog egyre inkább eltávolodik egymástól, ami biztosítja a szennyező anyagok és baktériumok még könnyebb bejutását. A szennyeződés lerakódásokat okoz a fogon, ami rontja minőségét, a fertőzések pedig az ínyt támadják.

A fogínygyulladás tünetei

Gyenge gyulladással kezdődhet, de ahogy romlik a helyzet, egyre súlyosabb tünetek kísérhetik.

– vékony, vöröses csíkok az ínyen

– duzzadt íny

– rossz lehellet

– lerakódás, elszíneződött fogak

– fogkő, mészhez hasonlító lerakódás-szerű képződmények a fogon

– vérző ínyek

– szivárgó genny

– érzékeny, fájdalmat mutató szájkörüli rész

– nehéz rágás

– étel megtagadás

– fog elvesztés

– visszahúzódó íny

A fogínygyulladás főbb okai

– rossz, szegényes étrend

– a szájhigiénia hiánya

– egyes fajtáknál az egymáshoz túl közel ülő fogak

– utcáról evés

– koszos bunda tisztogatása, rágása

 

A fogínygyulladás kezelése

A probléma – ha már előre haladott – kezelésének első lépése egy szakember. Konzultáljunk az állatorvosunkkal, bár a rutin tisztítást sokan vállalják közülük, azonban, ha a gond már nem orvosolható helyben, előfordulhat, hogy specialistához fog bennünket küldeni. Egy alapos fogtisztítás, fogkő leszedés alkalmával a baktériumok nagy részét is eltávolítják, az íny és a fogak gyógyulásával pedig szűkíthető a rés, ahol az újra fertőződés megtörténhet. A komolyabb beavatkozásokat bódult állapotban végzik a szakértők, hiszen számos esetben előfordulhat, hogy az íny egy részét el kell távolítani.

Amellett, hogy a gond kezelhető, megelőzhető is, de ezért nekünk, gazdiknak kell tennünk. A napi rendszerességű fogápolás nem csak emberi feladat, az otthon is elvégezhető karbantartás mellett ezután rendszeresen érdemes meglátogatni egy professzionális szájsebészt, aki elvégzi a fogak tisztítását, a fogkő leszedését. Vannak már elérhető kutya fogkefék, rágókák, fogkrémek, amit tudnak javasolni kutyánk aktuális állapotához, életkorához és méreteihez.

 

Ezeket is ajánljuk:

5 ok, amiért kutyád büdi lehet

11 dolog, amivel biztosan megrövidíted kutyád életét

Mindent tudunk a férgességről?

 

 

 

(kutyabarát.hu)

Forrás: dogtime
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...