Mindent tudunk a férgességről?

A férgességet, főleg kezdeti stádiumában nem könnyű felismerni. Mivel szabad szemmel nem látható és nem érzékelhető, mikor fertőződik meg kutyánk a férgekkel, így a legjobb megoldás a megelőzés, és a körültekintés. De mit kell tennünk pontosan? 

Hogy jön ide a bolha?

Tény: Ha a kutyádban bolhát találsz, akkor annak valószínűleg galandférge is lesz. Az akár fél méter hosszúságúra is megnövő kifejlett galandféreg a kutya bélfalához tapadva éli parazita életét. A féregről leváló, kb. rizsszem nagyságú ízek a kutya ürülékével jutnak ki a külvilágba. A féreg-ízek a galandféreg petéit tartalmazzák. Ezeket a galandféreg petéket a kutya alomban, takarón, fekhelyen lévő bolhalárvák megeszik. A bolhák bebábozódásukat követően, már galandféreggel fertőzötten válnak kifejlett bolhává.

A kifejlett bolha a kutyára ugrik és megcsípi. A kutya vakarni, harapdálni kezdi magát és gyakran a bolhát meg is eszi. Az így lenyelt bolhából azután kiszabadul a galandféreg lárva és az új gazdaszervezetben kifejlett galandféreggé válik. Ezzel a fejlődési ciklusa egy újabb vagy a korábbi kutyában indul el és folytatódik immáron évmilliók óta.

A férgesség jelei a súlyosságtól függően

– A kezdeti stádiumában még nincsenek kifejlett alakok és az ürülékben nem jelennek meg féregpeték

– Később egyre gyakoribb lehet a hányás, hasmenés, a bundája kopottá, fénytelenné válhat

– Gyakori a „szánkázás”, mivel galandférgesség esetén a petékkel teli féreg ízek (proglottis) irritálhatják a végbél környékét

– Rizsszemre emlékeztető féreg ízeket a kutya ürülékében is találhatunk. Fehér színűek és aktív mozgásra is képesek

– Súlyos orsóférgesség esetén kitelt és hullámzó lehet a kutya hasa, legfőképp kölykökben.

Ezért sokkal jobb háromhavonta Drontal Plus segítségével féregteleníteni kutyáját, mielőtt a tünetek megjelennek.


A leggyakoribban előforduló bélféreg fajták kutyáinkban

Még a fű is fertőzött

A kutya természeténél fogva folyamatosan szimatol és keresgél. Ilyen formán néha elhullott állatokra is rábukkanhat. A legelőn élő állatokban legalább két olyan galandféreg is megtalálható, melyek a kutyákra, de legfőképp ránk, emberekre nézve veszélyesek lehetnek.

Taenia és Echinococcus galandféreg fejlődési alakjai az elhullott állatok agyában és májában telepedhetnek meg. A parányinak mondható, alig 4-5 mm hosszú galandférgek petéi akár éveken keresztül is életben maradhatnak a legelőkön, ahonnan a fűvel, zöldségekkel, gyümölcsökkel is könnyedén visszaér hozzánk. Az arra járó kutya tappancsára vagy testére tapadnak, ezt követően a kutya egyszerűen lenyeli őket nyalogatás közben.

A kampósférgek egy másik, számukra sikeres stratégiával jutnak be a gazdaszervezetbe. A talajfelszínre jutó petékből lárvák kelnek ki. Ezek a lárvák a közelükbe kerülő élőlények bőrébe kapaszkodnak és azon átfúrva magukat, jutnak el a vérkeringésbe. 

A kiskutyák azonnal fertőződhetnek

A kiskutyák anyjuk tejétől is férgessé válhatnak. A szukában a peték lenyelését követően kialakuló kisebb méretű lárvák a bélfalon átjutva a véráramba kerülnek. A vér az izomzatba szállítja a lárvákat, ahol nyugalmi állapotba (hypobiosis) kerülnek majd fejlődésük rövid időre leáll.

A vemhesség hatására aktiválódnak és újból megindul fejlődésük. A lárvák az emlőmirigybe jutva, átjutnak a szuka által termelt tejbe. A kiskutyák ezt a tejet fogyasztják el és válnak fertőzötté néhány napos korukra. Számolni kell a méhen belüli fertőződéssel is.

Miért kell gyakran féregteleníteni?

A természet sok fajta túlélési stratégiát biztosított a férgek számára, melynek eredményeként rendszerint bonyolult fejlődési ciklussal rendelkeznek túlélésük sikere érdekében. A túlélés annyira sikeres, hogy egyszeri féregtelenítéssel csak rövid ideig biztosíthatunk féregmentességet kedvenceink számára a lehetséges fertőzésekkel szemben. Ezért célszerű mind a fonál- mind a galandférgek ellen ható (széles-spektrumú) féregtelenítővel kezelni kutyáját.

Mit tehetünk?

Mivel egész környezetünk fertőzött, a féreg lárvák pedig nagyon szívósak, így sokkal jobb háromhavonta Drontal féreghajtó segítségével féregteleníteni kutyánkat, mielőtt a tünetek megjelennek.

 

 

(kutyabarát.hu)

Forrás: bayer 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...