Saját KB bal
Saját KB jobb

Létezik pesszimista kutya?

Félig teli? Félig üres? Kutyáink általában kicsattannak a pozitív gondolatoktól, majdnem mindig boldognak és elégedettnek tűnnek. De vajon létezik olyan kutya, aki ennél sötétebben látja a világot? A válasz: igen.

A Sydney Egyetem legújabb kutatása szerint nem igaz, hogy az összes kutya önfeledten és optimistán képes hozzáállni a dolgokhoz. Néhány kutya igenis pesszimistább ennél. A vizsgálat érdekesnek bizonyult, mivel képesek voltak egy olyan módszert kidolgozni, amelynek segítségével objektív módon mérhették a résztvevő ebek pozitív és negatív érzelmi állapotait.

Dr. Melissa Starling, az Állatorvostudományi Fakultáció tagjának kutatási eredményei betekintést engednek a gazdiknak kutyáik kilátásaira, véleménye szerint az, hogy egy kutya optimista vagy inkább pesszimista gondolatokat dédelget, nagyon fontos összefüggéseket mutat például a segítő- és munkakutya kiképzéssel, és nagyban befolyásolja az állat jóllétét is.

A tanulmányban a kutyákat arra tanították, hogy két különböző hangot (egymástól két oktávra lévőt) társítsanak azzal, hogy utána tejet kapnak, mint az előnyös jutalom, vagy inkább ugyanolyan mennyiségű vizet. Miután a kutyák megtanulták a feladatban a megkülönböztetést, a két különböző hangot felváltva mutatták meg nekik.

A választásuk és a hozzáállásuk mutatta meg optimizmusukat: ha a kutyák kétértelműen döntöttek a hangok között, akkor bármit választottak, valami jó dolog bekövetkezését várták utána, ők a valóban optimista lények. Ők voltak azok, akik többször vállalták a kockázatot, hogy megnyerjék a jutalmat, még akkor is tovább próbálkoztak, ha nem jutalmat kaptak a választásukért.

A pesszimistább állatok gyorsabban feladták, ha a dolgok nem úgy alakultak, ahogy az nekik tetszett. Ennek ellenére a pesszimista hozzáállás nem jelenti azt, hogy ezek a kutyák boldogtalanabbak. Az ilyen típusok könnyebben elfogadják az alapszabályokat, de olykor egy kis plusz ösztönzésre van szükségük, hogy új dolgokat próbáljanak ki.

Természetesen az eredmény alapján sokkal több lett az „optimista kutya”, de a kutatók egyelőre nem akarnak általános következtetéseket levonni általánosságban négylábú társainkra vonatkozólag.

 

További miértek:

Miért esznek a kutyák füvet?

Miért nyalnak meg minket a kutyák

Miért olyan boldog kedvencünk, amikor hazaérünk?

 

 

 

(Kutyabarát.hu)

Forrás: dogtime
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...