Miért esznek a kutyák füvet?

A fű evés is egy a sok városi legenda közül, amire mindenki tud egy lehetséges magyarázatot. 

Nehéz eldönteni, mi a jó vagy éppen rossz a kutyádnak, természetes, hogy nem akarsz egy olyan viselkedést jutalmazni vagy büntetni, amiről azt sem tudod, mi célt szolgál.

Örökölték vad őseiktől

Az egyik teória szerint régre nyúlik vissza a fű evése. A vadászat során a növényevő állatok beleiben felgyülemlett fű automatikusan átkerült a ragadozók gyomrába, így lehetséges, hogy ezt imitálják a jelen kor kutyái.

Idegen tárgyak lenyelése

Egy másik elmélet szerint a fű nem élelem a kutyák számára, így a megevését a PICA nevű betegségnek tulajdonítják. Ez egy rendellenes viselkedés, ahol kedvencünk idegen, nem ehető tárgyakat nyel le. (Bővebben itt olvashatsz róla). Nézve a fűevés gyakori előfordulását kutyáink körében, nem ez tűnik a legbiztosabb elméletnek.

Unalom, hiány vagy rosszullét elleni szer?

Teljesen egyszerű unaloműző tevékenységet is láthatunk benne, de az is lehet, hogy a fű fogyasztás valamilyen vitamin hiányra utal. Gyakori elmélet, hogy a kutyák akkor esznek füvet, mikor nem érzik magukat túl jól. A gyomor fájás enyhítésével is azonosítani szokták, vagy az is elképzelhető, hogy a lenyelt fű segítségével meg tudják hánytatni magukat, ezáltal megkönnyebbülnek, és elmúlik a rosszullét.

– Ha unatkozásnak tűnik, motiváld kutyádat játékokkal, feladatokkal!

Jó a bélféreg ellen?

Téves felfogás, hogy a kutyák azért esznek füvet, mert azzal képesek saját maguk kezelni a bélférgeket. Az azonban elképzelhető, hogy az emésztésüket segítik vele, kiegészítik táplálkozási összetevőiket, több rostot visznek be szervezetükbe.

– Ha valamilyen hiányra gyanakszol, próbálj ki egy magas rosttartalmú diétát, és nézd meg, elmúlik-e a fű fogyasztás.

Ha még nem merült fel lehetőségként, az is előfordulhat, hogy egyes kutyák egyszerűen szeretik az ízét. Azonban észnél kell lenni, hiszen a füvön számos gyomirtószer megtapadhat, és a növényevő állatokban megtalálható galandférgek petéi is akár éveken keresztül életben maradhatnak a legelőkön, ahonnan gyorsan megfertőződhet kedvencünk.

 

További hasznos cikkek:

Miért nyalnak meg minket a kutyák?

5 ok, amiért kutyád büdi lehet

Miért üvöltenek kutyáink a szirénára?

 

 

(Kutyabarát.hu)

Forrás: metro
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...