Saját KB bal
Saját KB jobb

Karácsonyi emberkedéseink

A karácsony a kutyáknak ugyanolyan nap, mint a többi, ez inkább a mi lelkünkről szól, hogy kifejezzük – emberi léptékkel – a szeretetünket. Ezzel nincs is semmi gond, amíg a kedvességünkkel, izgatottságunkkal nem okozunk túl nagy felfordulást a kutya életében. Vajon milyen pozitív és negatív hatással lehet egy ilyen érzelmileg túlfűtött időszak az ebre nézve?

A karácsonyi időszak, úgy tűnik, felerősíti a szeretet érzését bennünk a kutyáink iránt. A kérdés megválaszolására felkerestük Havasi Tünde pszichológust.

Az ünnepek során miért viselkedünk másképp?

A fogyasztói társadalomban a karácsonykor ajándékok vásárlásával igyekszünk kifejezni szeretetünk erősségét. A karácsony, mint ünnephez kialakult szokásoknak ennél jóval mélyebb és összetettebb természetesen a funkciója. Így a családtagként szeretett kutya felé is kialakulnak olyan szokások, melyek kifejezik a felé irányuló szeretet erősségét, az összetartozást. Az ajándékok így üzenetet hordozhatnak: szimbolizálhatják a megajándékozottal való kapcsolatunkat, érzéseinket.

Kutatások bizonyítják, hogy az ember és a kutyák agyában kimutathatók olyan hasonló területek, melyek az érzelem felismerést és fajtafelismerést szolgálják, így képesek vagyunk egymás jelzéseit, hangüzeneteit beazonosítani, ezzel együtt a másik fél érzelmeit is felismerni. Nem csoda hát, hogy könnyű felruházni kutyáinkat emberi tulajdonságokkal. A gazdik és kutyusaik olyan magas érzelmi együttműködésre képesek, ami gyakran hasonlít az emberi kapcsolatokra.

Ez a fajta esetleges kötődés lehet-e egy bizonyos szint után káros vagy kóros?

Természetesen, ez is válhat kórossá. Az emberi kapcsolatokban való csalódások, a kialakult negatív önértékeléssel szemben a kutya biztonságos, kiszámítható fizikai jelenléte, feltétel nélküli szeretete és ragaszkodása elvezethet oda, hogy beszűküljön a gazdi figyelme. Ilyenkor háttérbe szorulhatnak az emberi kapcsolatok. Sajnos előfordulhat a negatív érzések kivetítése is kutyánkra, ami vezethet az állat bántalmazásához is.

Miért fontos az embernek, hogy a saját képére formálja a világot, ebben az esetben a kutyát?

Amikor találkozunk valamivel, ami idegen számunkra, például egy másik faj egyede, attól válik a mienkké, hogy felfedezünk benne olyan tulajdonságokat, amik ismerősek számunkra. Ezt például úgy tudjuk megtenni, hogy saját személyiségünk határait is kiterjesztjük rá, vagyis bizonyos tulajdonságainkat, érzéseinket rávetítjük. Ez segít kialakítani az ismerősség érzését. Minél hosszabb ideig élünk együtt kutyánkkal, annál valószínűbb, hogy felfedezhetjük valódi tulajdonságait és rápillanthatunk arra is, melyek azok, amiket csak rávetítettünk.

És a lélektan után pár gyakorlati jótanács:

– Jobb, ha az ebet kiküldjük a konyhából, hiszen a nagy készülődésben előfordulhat, hogy kifröccsen a forró olaj vagy egyszerűen megbotlunk benne, és háztartási baleset lesz a vidám készülődésből.

– Az elkészült ételeket ne hagyjuk őrizetlenül!

– Az erősen fűszerezett ételekkel elcsaphatja a kutya a gyomrát, az édesség pedig meg is mérgezheti. Kerüljük a hirtelen sok élelem adását is, és ne feledkezzünk meg a veszélyt jelentő étkekről   sem.

– Tartsuk távol a karácsonyfától, karácsonyi dekorációtól, hiszen a törékeny díszek megsebesíthetik, egyes dekorációs eszközök fulladást okozhatnak.

Mindenkinek kellemes, nyugodt, problémamentes ÜnnEBeket kívánunk!

(Kutyabarát.hu)

Fotók: flickr, pixabay
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...