Saját KB bal
Saját KB jobb

A szilveszter a kutyádnak nem buli!

Az év utolsó estéjét az emberek többsége ünnepléssel tölti, folyik a pezsgő, fő a virsli és durrognak a petárdák és a tűzijátékok. A kutyáinknak viszont ez inkább rémálomba illő esemény, évről évre rémisztőek az eltűnt, balesetet szenvedett vagy elhunyt kutyák számadatai.

A felelős kutyatartó már most megkezdheti a felkészülést. Hogyan? Mutatjuk!

Az evidens egy felelős gazdinál, és mindemellett törvényi kötelezettség is, hogy mikrochip legyen a kutyában. Azonban ez nem elég! Fontos, hogy nézzünk annak is utána, hogy az adataink megfelelően be vannak-e regisztrálva. A chip regisztrációjának meglétét mi is tudjuk ellenőrizni a petvetdata.hu oldalon, de azt módosítani csak állatorvos tudja.
A tulajdonos neve és címe kötelező adat, de a telefonszám nem, ezért ez sokszor el is marad. Pedig egy mentés során ez a legfontosabb. Arra is ügyeljünk, hogy ha időközben megváltozott a telefonszámunk vagy lakcímünk, ezt haladéktalanul jelentsük be az állatorvosunknál.

A chip mellett mindenképp hasznos, ha a kutya nyakörvére teszünk egy bilétát, rajta a telefonszámunkkal. Nem mindig van a megtalálónál chipolvasó, de mobiltelefon szinte mindig.

Szilveszter környékén (már napokkal előtte) fokozottan figyeljünk a kutyákra! Ha kinti, udvaron tartott kutyája van valakinek, most tegyen kivételt mindenképp, és december 30. és január 2. között engedje be legalább estére a házba, a garázsba, egy fészerbe, vagy olyan helyre, ahol védve érezheti magát, és be lehet zárni. Ha lakásban él a kedvenc, akkor ugyanezen időszakban csak pórázon sétáltassuk. Ha a kutya bepánikol az erős hangoktól, akkor az állatorvossal egyeztetve kérjünk neki természetes alapú nyugtatót.

Ha pedig mégis megtörtént a baj, akkor minél előbb posztoljuk ki a közösségi hálóra. Mindenképpen rakjunk ki egy jó fotót a kutyáról, írjuk le az elvesztés idejét és helyét, adjunk meg telefonszámot, valamint állítsuk nyilvánosra a posztot. Évről évre a Szilveszteri Állatmentő Ügyelet Facebook-oldalán önkéntesek töltik fel az elveszett vagy talált kutyák és macskák képeit és adatait. Érdemes követni az oldalt, mivel idén még nagyobb hangsúlyt fektetnek a megelőzésre, és több hasznos információt osztanak meg a gazdikkal.
Az oldal mögött a szilveszteri időszakban olyan önkéntesek állnak, akik vagy szerkesztőként az oldalt frissítik, vagy koordinátorként hívják a megtalálót/elvesztőt, az önkéntest, aki kimegy a kutyához, chipszámot kérdeznek le, és jó esetben hívják a gazdit, vagy rosszabb esetben helyet keresnek a kutyának.

Mindemellett van még egy naprakész adatbázis, ami azokat az állatvédőket tartalmazza, akik az év utolsó napján bulizás helyett állatokat mentenek. Ide mindenki önként jelentkezik, és adja meg, mit vállal, valamint az adatait, hogy el lehessen érni (chipolvasók, petvetdata hozzáférők, ideiglenes befogadók, helyszínre kiszállók stb.).

Ha Te is segíteni szeretnél, itt tudsz jelentkezni, elkél a segítség!

(Kutyabarát.hu)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...