Saját KB bal
Saját KB jobb

10 veszélyes étel, amit ne etess meg a kutyáddal

Ételek, melyek nekünk veszélytelenek kutyáink számára komoly betegségeket is okozhatnak, legrosszabb esetben akár meg is halhatnak bizonyos élelmiszerektől. Íme azok az ételek, nyersanyagok, melyeket kerüljenek el a kutyák.

1. Csokoládé

Nekünk az egyik legfinomabb étek, de a kutyáknak veszélyes eledel vagy nasi. A csokiban található koffein, a kakaó és teobromin nevű anyag akár négylábú kedvencünk halálát is okozhatja. A legfőbb tünetek a hányás, a gyomor- és hasfájás, nagyobb mennyiség esetén rohamok is jelentkezhetnek.

2. Csirkecsont

A csirke húsával semmi gond sincs, de a csontja veszélyes lehet, mert kilyukaszthatja a kutya gyomrát.

3. Avokádó

Az avokádban található toxinok szintén veszélyesek a kutyákra nézve, a gyümölcs fogyasztása akár a kutya halálát is okozhatja.

3. Fokhagyma, hagymafélék

A hagymafélék általában több veszélyes, mérgező összetevőt is tartalmazhatnak, melyek a kutyák megbetegedését okozhatják. Elfogyasztása után mérgezés tünetei jelentkeznek a kutyán, azonban nem azonnal, napokkal később a kutya fáradékonysága, sötét (piros/narancssárga) vizelete jelezheti a mérgezést. Ha ezt tapasztaljuk azonnal forduljunk állatorvoshoz.

 

4. Nyers lazac, nyers disznóhús

A nyers húsok általában veszélyesek lehetnek a kutyák számára, ugyanis a nem megfelelő hústárolás következtében paraziták telepszenek meg ezeken, melyek a gyomor és bélrendszer megbetegedését okozhatják. Nyers hús fogyasztása után, ha magas láz, véres hasmenés jelentkezik, akkor valőszínűleg a nyers hús parazitákat tartalmathatott. Ha észleljük ezeket a tüneteket, azonnal forduljunk állatorovoshoz.

5. Xilitol

A xilitol, vagy más néven nyírfacukor fogyasztása akár végzetes is lehet a kutya számára. Míg az emberekben az erre érzékenyeknek hasmenést okoz, úgy a kutyáknál sokkal súlyosabb betegségeket okozhat. Főbb tünetek a gyengeség, levertség, láz, remegés, ájulás és kóma. Sok ételmaradék, melyekről nem is gondolnák, tartalmazhatnak xilitolt, például cukormentes rágógumik, fogkrémek, egyes diétás termékek.

6. Tejtermék

A kutyák is, ahogy több más háziállat is laktózérzékenyek. Ugyan komolyabb bajt nem okoz a tejtermékek fogyasztása, sőt a legkevesebb laktózt tartalmazó sajt még jutalomfalatként is tökéletes, de ha kicsit több tejeset fogyaszt kutyánk, akkor annak következményét kell elviselnünk, gyenge hasmenést vagy a bélgázokat! 🙂

7. Máj

8. Főtt kukorica csöve

9. Penészes ételek

10. Szőlő, mazsola (szőlőmag)

 

 

 

(kutyabarát.hu)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...