Kutyabőrben betegen – 2. rész

Szemölcsök és papillómák – a legtöbb kutyán előfordulnak, mégis alig tudunk róluk valamit. Gyakran kullancsnak nézik, és házilag akarják eltávolítani. Sokszor a bőrdaganattal keverik. Mitől alakulnak ki és kell-e valamit csinálni velük?

Időskori szemölcsök

Az időskori szemölcs a bőr szövetének jóindulatú szaporulatából alakul ki, amelynek felszíne elszarusodott, és változó mértékben sérülékeny. Megjelenésének is több okot feltételezünk, számít az is, hogy adott kutya mely fajtához tartozik. Főleg bichon bolognese és havanese, illetve yorkshire terrier kutyáknál gyakori, de nagytestű fajtáknál (pl. boxer, angol szetter, golden retriever, magyar vizsla) is előfordul változó gyakorisággal.

Az idő előrehaladtával a számuk és méretük is egyaránt növekedhet. Azon testrészeken, amelyeket a kutya nem ér el, illetve nyakörv vagy ruha nem irritálja, ott nem okoz gondot, csak abban az esetben, ha térfogata jelentősen megnövekszik és a felszíne sérülékennyé válik.

Egészségügyi hátteret is lehet sejteni egyes esetekben, amikor krónikus allergiával kell együtt élnie az állatnak, és a gyakran vakart területeken jelennek meg a bőrkinövések. A pajzsmirigy nem megfelelő működése miatt a bőr normál faggyútermelése is megváltozik, ezzel is elindulhat a folyamat.

Természetesen azonnali sebészi eltávolítást igényelnek azok a szemölcsök, amelyek megsérülnek, leszakadnak és véreznek, de azokat is érdemes eltávolítani, amelyek mind méretében vagy színében változnak, illetve rossz helyen növekednek. Érdemes az eltávolított képletből szövettani vizsgálatot kérni, hogy meggyőződhessünk az elváltozás jóindulatáról, hiszen ritkán, de előfordul, hogy rosszindulatú bőrdaganat is hasonló formában jelentkezik.

Sok esetben találkozunk olyan gazdikkal, akik tévesen diagnosztizálják kutyájukon a szemölcsöt. Akár egy jól megszívott kullancsra is hihetik azt, hogy bőrnövedék, vagy az emlőbimbókra is már mondták, hogy időskori szemölcs. Fontos, hogy semmilyen körülmények között ne próbálja a tulajdonos maga eltávolítani azt, amit szemölcsnek vél.

A papillómák

Ezek eltérnek az időskori szemölcstől. Egy papova vírus okozza, amely hámsérüléseken keresztül jut be a szervezetbe. Főleg fiatal kutyáknál jelentkezik, leggyakrabban a szájüreg nyálkahártyáján, nyelvén illetve a pofa bőrén növekszik. A kutyák egymás közötti játékos harapdálódás vagy közös játékszer használata közben futótűzként terjed. Természetesen műtéti úton ezeket is el szoktuk távolítani, és ún. autovakcinát készítve a növedékekből próbáljuk megakadályozni a további szemölcs megjelenését, terjedését. Ezen papillomák is jóindulatú elváltozások, idővel leesnek maguktól, de a méretükből és számukból adódóan sokszor szükséges az orvosi beavatkozás. Ha ilyet vesznek észre kutyájukon, akkor kerüljék más kutyákkal való kontaktust, ezzel is megakadályozva, hogy terjedjen a fertőzés mindaddig, amíg a szemölcsök jelen vannak.

 

A cikk első részét és további, hasonló tartalmú cikkeket itt találtok:

Kutyabőrben betegen, 1. rész

Veszélyes otthon

10 korai jel, ami arra utal, hogy kutyádnak rosszindulatú daganata lehet

 

 

 

Dr. Landauer Krisztina

(kutyabarát.hu)

Fotók: Dr. Landauer Krisztina, pixabay
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...