Bűzös kérdés

Valaki maga nyomogatja, valaki orvosra bízza, valaki esküszik rá, hogy ha egyszer mesterséges úton kiürítik, soha többé nem lesz képes önmagától ürülni. Annyit mindenki tud, hogy irtó büdös. De mi az a bűzmirigy?

A húsevő állatok végbele mellett található, szimmetrikusan elhelyezkedő, körülbelül babnyi, zsákszerű páros szerv az úgynevezett bűzmirigy, amelynek a kivezető nyílása a végbél legvégső szakaszába nyílik. Ideális esetben a mirigyváladék a bélsárürítés közben ürül. A mirigy normális esetben kávézaccszerű, bűzös váladékának a territórium megjelölésében van szerepe. Ez a funkció a mai kor állattartási szokásai mellett eltörpül, azonban, ha a váladék ürülése nem megfelelő, sok problémát okozhat kedvencünknek.

A felhalmozódó, pangó váladék eleinte csak kellemetlen, feszítő érzést okoz, emiatt az állatok a farkukat kergetik, a végbélnyílásukat nyalogatják, a mellső lábukkal előrehajtva magukat a földön „szánkáznak”. Kezelés nélkül az állapot súlyosbodik, a mechanikai hatásoktól a végbéltájék bőre begyullad, rendkívül érzékeny lesz. A bűzmirigy-tartalom besűrűsödik. Gyakran a kivezető-nyílás teljesen elzáródik. A baktériumok elszaporodása következtében a mirigy eltályogosodik, gyógykezelés híján pedig feltör a külvilág felé és vörhenyes, gennyes tartalom ürül belőle.
A bűzmirigyben felhalmozódó váladék emellett elindíthat egy általános allergiás reakciót. A kutya vakarózni kezd, bőre kipirul, szőrhullást tapasztalunk, illetve gyakori a bűzmirigy gyulladásos elváltozásával összefüggésbe hozható külső hallójárat gyulladás.

Az első tünetek észlelésekor végzett szakszerű kezelés esetén gyors és látványos a javulás, azonban az idült esetek kezelése általában hosszadalmas folyamat. Gyakran szükséges az eltályogosodott bűzmirigy sebészi megnyitása, a mirigy üregének öblítése és a kivezető-nyílás újra átjárhatóvá tétele, kiegészítve gyulladáscsökkentő és antibiotikum terápiával. Csak a nagyon makacs, visszatérő esetekben van azonban szükség a mirigy sebészi eltávolítására.
Azokban az egyedekben, amelyekben semmilyen tünet nem jelentkezik, nem szükséges a bűzmirigy rutinszerű tisztítása, a szakszerűtlen „nyomkodás” kifejezetten ártalmas lehet. Ha bármilyen tünet jelentkezik kedvencünknél, akkor azonnal forduljunk állatorvoshoz, hogy időben megfelelő kezelést kapjon.

 

További hasznos tartalmakat is találsz:

A 10 legrejtélyesebb kutyaviselkedés magyarázata

Miről árulkodik kutyánk ürülének állaga?

Gyógynövények kutyáknak: bojtorján

 

 

(kutyabarát.hu)

Dr. Pintér Lilla

Fotók: wikimedia, pixabay, flickr
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...