A 10 legrejtélyesebb kutyaviselkedés magyarázata

Kutyáink számtalan olyan dolgot tesznek, amellyel megmosolyogtatják gazdáikat, de valójában fogalmunk sincs arról, miért is viselkednek így. Imádnak például többször körbeforogni, mielőtt lefekszenek egy számukra kényelmesnek ítélt helyre, vagy gyakran egy kicsit agresszívebben játszanak a játékaikkal, mindig elbújnak, vagy menekülőre fogják, amikor dörög az ég, de az is előfordul, hogy ürüléket esznek. 

Ezek mind normális dolgok, annak ellenére, hogy furcsának és néha kicsit zavarónak tűnhetnek, amikor tapasztaljuk őket.

Az alábbi útmutató sorra veszi a legkülönösebb viselkedéseket, és igyekszik racionális magyarázatot adni az okokra. A válaszok azt bizonyítják, hogy a kutyák sokszor ösztönösen cselekszenek, hihetetlenül intelligens és érzékeny lények.

1. Farok kergetése

Sok kutató és szakértő egyetért abban, hogy saját farkuk kergetése a kutyáknál kényszeres viselkedésnek mondható.

Lehetnek azonban kézenfekvő okai is ennek a cselekedetnek. Egyesek szerint felesleges energiáikat vezetik le így, míg mások azt gondolják, hogy ez lehet akár betegség, vagy valamilyen egészségügyi probléma jele. Kölyökkutyánál utalhat például néhány kulcsfontosságú vitamin (pl. B6 és C) hiányára, bőrgyulladásra, bűzmirigy problémára, de akár szeparációs szorongást is jelezhet.

2. Ürülékevés

Akár saját, akár más kutyáét eszi meg ebünk nagy élvezettel, valljuk be, elég zavaró és undorító tud lenni. Vannak azonban ennek a cselekedetnek is érdekes és praktikus okai. Dr. Karen Becker szerint az anyakutya ősi ösztönöktől vezérelve eszi meg kölykei ürülékét, az illatok elrejtésével védi az almot a kiskutyákra leselkedő veszélytől.

Mások szerint viszont a kutyák ezzel ösztönösen igyekeznek pótolni a saját szervezetükből hiányzó bizonyos tápanyagokat és emésztő enzimeket.

3. Lefekvés előtti körbeforgás

Sok kutya jó néhány kört leír, mielőtt lefekszik a helyére, hogy pihenjen. Bár erre a viselkedésre nincs pontos magyarázat, a viselkedéskutatók egy része úgy gondolja, hogy ez is ősi ösztönön alapul. Vadon élő őseik is körbejárták a pihenésre kiszemelt területet, gödröket is ástak, mielőtt kiválasztották a legmegfelelőbb és legkényelmesebb alvóhelyet.

Azonban az is megeshet, hogy ha a nyári melegben kutyánk egy nagy gödröt ás, és abban alszik, talán csak testét próbálja hűteni a hűvös talajjal.

4. Hideg és nedves orr

Cesar Millan szerint a hideg és nedves orrnak is megvannak a maga praktikus okai. A  kutyák orrukon keresztül egy különleges nyálkát választanak ki, amivel segítik szaglásuk még intenzívebbé tételét, főleg, ha valamilyen nyomot követnek. Szeretik tisztítani az orrukat azáltal, hogy nyalják. Nagy melegben mancsaikon és orrukon keresztül izzadnak, tehát az orr nyalogatása testük hűtését is szolgálja. A kutyák orra egyébként több nedvességet vesz fel a fűből, levelekből, a szabadban való tartózkodásuk során.

5. Játékkal szembeni agresszió

Biztosan láttad már, hogy a kutyák szeretik megragadni és rázni játékaikat. „Az evolúció során a kutyák is üldözték és elkapták a zsákmányt. Keményen megragadták és megrázták.”- magyarázza Dr. Margaret Gruen, egy viselkedéskutató a Vetstreet-nek. Ez a magatartás tehát nem ad okot aggodalomra, csak egy ösztönös szokás bemutatása.

6. „Nem szeretem fürdetés”

A kutyák néhány okból nem szeretik, ha megfürdetjük őket. Kedvencünk talán az első alkalommal rossz tapasztalatot szerezett, túl gyorsan engedtük rá a hideg vizet, így a fürdés negatív élménnyel társult. Lehet, hogy a vízsugár vagy a hang érte váratlanul, és ijesztette meg. Mindezek feszültté teszik, és sokkal nehezebb nyugodtnak maradnia a számára gyűlöletes fürdetés alatt.

7.  Hangos zajoktól, mennydörgéstől való félelem

Sok kutya megijed a váratlan hangos zajoktól. Sokuk idegesen járkál fel-alá, borzong, nyáladzik, de olyan is akad, aki azonnal menekülni próbál. Rájuk fokozottan kell figyelni, nehogy sérülést okozzanak maguknak, amikor a zárt ajtón, vagy ablakon próbálnak kijutni. A „mennydörgés fóbiára” konkrét magyarázatot még nem találtak a tudósok, de valószínűleg az érzékenyebb hallás az okozója. A kutyák ugyanis meghallják azokat az alacsonyabb frekvenciájú hangokat is, amelyek dörgéskor, villámláskor, vagy nagy szél esetén keletkeznek, sőt megérzik a légnyomás változását is, és ezeket egy számukra ijesztő dologhoz társítják.

8.  Agresszív magatartás más kutyákkal szemben

Néha azt tapasztaljuk, hogy a kutyák agresszív viselkedést mutatnak, ha fajtársukkal találkoznak, hörögnek, morognak a szembejövő kutya láttán. A PedMD szerint ez gyakran fordul elő ivaros kan kutyák esetében. Ennek a viselkedésnek lehet az az oka, hogy ebünk nem lett megfelelően szocializálva 3 hetes és 3 hónapos kora között, vagy az is előfordulhat, hogy ebben az időszakban valamilyen – más kutyák által okozott – negatív élmény érte.

Néhány kutya azért agresszív, mert fél, vagy védeni akarja a területét, de lehet, hogy valamilyen betegségben szenved.

9. Kitartóan bámul a kutyád?

Kutyáink kitartóan néznek ránk, ha valamilyen intézkedést várnak tőlünk. Lehet ez jutalomfalat, a szokásos etetési idő jelzése, de talán csak dicséretre vagy szeretetre vágynak. A szemkontaktus általában jó dolog, különösen, ha még csak most kezdted képezni a kutyádat, mert mindig egy vizuális megerősítést fog várni.

Fontos megjegyezni azonban, hogy némely kutyákra a szemkontaktus fenyegetően hat. Ezért hasznos lehet, ha megtanítod kutyádnak a szemkontaktust, hogy később elkerüld az agresszív viselkedést, amit esetleg az vált ki, hogy valaki a szemébe néz.

10.  Fűevés

Teljesen normális dolog, ha azt látod, hogy kutyád egy füves területre szalad és „legelni” kezd.

Dr. Michael Goldberg állatorvos kifejti, hogy ez valamiféle gyomorproblémára is utalhat. A megevett fűszálak irritálják a torkukat és a gyomrukat, hányásra késztetve a szervezetet. „Így, a fűevés oka lehet a hányinger. Elképzelhető, hogy megtanulták, hogy ez egy ideiglenes megoldás lehet, amellyel enyhíthetnek gyomorbántalmaikon.”

Őseiktől eltérően, akik gyakran egyben nyelték le zsákmányukat, a háziasított kutyák alternatív táplálékforrásként növényeket keresnek. Néhány vad kutya még napjainkban is gyümölcsöket, bogyókat, növényi részeket eszik.

(Kutyabarát.hu)

Forrás: littlethings.com
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...