Saját KB bal
Saját KB jobb

Életünk a koronavírus idején – kutyával

Az utóbbi hetekben szinte már másról sem lehet olvasni, mint a koronavírus-járvány elleni óvintézkedésekről. A közösségi médiában a #maradjotthon hashtag használatával buzdítanak felelős viselkedésre. De mit is jelent ez pontosan, és mennyire kell szó szerint venni az otthonmaradást? És persze, hogy csináld, ha kutyád van?

Koronavírus… Sokunkat megrémít, megbénít a bizonytalanság, amely átjárja a mindennapok szövetét. Tavasz van, méhecskék zümmögnek, süt a nap és éled a természet – de a bizonytalanság, a félelem, a szeretteink iránti aggodalom rányomja a bélyegét a hétköznapokra. Nagyon nehéz akár csak gondolati síkon is kiszakadni ebből a mókuskerékből, pedig fontos lenne.

Minden gazdi más és más, más problémákkal és helyzetekkel kell megbirkóznunk ebben a válsághelyzetben. Ez a cikk sem egyfajta panacea, inkább gondolatébresztés, mentális segítség a nehéz időszak átvészeléséhez. 

koronavírus

„Jelenleg nincs arra vonatkozó bizonyíték, hogy a háziállatok megfertőződhetnek az új típusú koronavírussal. Mint mindig, kisállat simogatása után ne felejtsd el szappannal megmosni a kezed! Ezzel megvédheted magad az olyan gyakori baktériumoktól, mint az E. coli vagy a szalmonella.” – WHO

Maradj otthon, mozdulj ki!

Vitathatatlan, hogy a koronavírus terjedésének megfékezése szempontjából a legfontosabb, hogy aki teheti, korlátozza a kapcsolatait. Ne járjunk társaságba, csak a szükséges dolgokért mozduljunk ki és akkor is figyeljünk, hogy a lehető legkevesebb emberrel találkozzunk. Használjunk védőeszközöket és fokozottan ügyeljünk a higiéniára. Ez alap.

Viszont kimozdulásra szükség van. Egyrészt egy kutyával nagyon nehéz egy bezárt lakásban tölteni az időt, másrészt pedig mind fizikailag, az immunrendszerünk egészsége szempontjából, mind pedig mentálisan és lelkileg szükség van a szabad levegőn történő mozgásra. Természetesen ne a Normafára vagy Királyrétre kiránduljatok! Ha tehetitek, keressetek olyan eldugott, félreeső helyeket, ahol nem találkoztok másokkal. Ha séta során mégis összefuttok valakivel, kerüljétek a kontaktust, tartsatok 2 méter távolságot – ti és a kutyák is! Ne a séta időtartamát korlátozd, hanem azt, hogy mennyi emberrel találkozol!

Azt vettem észre magamon, hogy begyűrűz az életembe a koronavírus. Illetve az ezzel kapcsolatos hírek. Mindenkivel erről beszélünk, minden csatornán, még a kikapcsolódásra hivatott közösségi médián is ez ömlik felém. Tény, hogy fontos a tájékoztatás, de nem szabad, hogy az egész életünk csak erről szóljon. Tartsd be a szabályokat, tájékozódj hiteles forrásból, de ha jót akarsz magadnak, limitáld a koronavírus híreket és témákat, és mentálisan is mozdulj ki!

koronavírusNe aggódj!

Sok gazdi bejegyzéseiben olvasom, hogy a kutyáik feszültek, mert nem értik, mi zajlik körülöttük. A kutyák nagyon érzékenyek, azonnal megérzik, ha a gazdinak valamilyen problémája van, feszült vagy ideges. Már csak az ő érdekében is próbálj meg kikapcsolódni. Nem segítesz azzal, ha folyamatosan aggódsz. Ha home office-ban vagy otthon, akkor is tartsd be a napirendet, vidd el a kutyádat sétálni, dolgozz amikor „munkaidő” van, de a fennmaradó időt szánd magadra, a szeretteidre. Tudom, hogy sokszor nehéz megoldani, de érdemes törekedni rá. Valószínűleg hónapokig válsághelyzet lesz még, érdemes egy jó rutint kialakítani, mind a magunk, mind a kutyáink érdekében.

Ne aggódj a kutyád miatt sem! Ha eddig munkába jártál és ő otthon maradt egész nap, akkor valószínűleg örülni fog, hogy mostantól te is ott vagy. Különítsd el a kutyás időt és a munkaidőt! Mivel eddig egyedül a lakásban is elvolt 8-10 órát, nem valószínű, hogy ne bírná ki ugyanazt az időt a helyén fekve attól, hogy otthon vagy. Persze, próbálkozik, és nagy szemekkel néz, de meg fogja érteni, hogy ez most egy másik felállás. Adj időt neki és magadnak is, hogy kialakuljon az új rendszer és mindketten hozzászokjatok.

Felelősség, segítség

A Zöld Eb Egyesület megszervezte a szinte az egész országot lefedő önkéntes hálózatát, amellyel azoknak a gazdiknak nyújt segítséget a koronavírus járvány idején, akik valamilyen okból nem tudják ellátni a kutyájukat. Segítenek, ha beteg vagy és nem mozdulhatsz ki, vagy más egyéb okból nem tudsz gondoskodni a kutyádról. Folyamatosan várják önkéntesek jelentkezését az egész ország területéről!

„Ha önkéntesnek jelentkeznél, vagy segítségre szorulsz kutyusoddal a karantén miatt, hívhatsz is minket a +36212620044 számon.
Írhatsz emailt: [email protected]” – olvashatjuk a Zöld Eb facebook oldalán.

Alapvető felelősségünk a szabályok betartása, de többet is tehetünk! Ha a környezetedben van olyan idős ember, akinek kutyája van, ajánld fel, hogy megsétáltatod a kutyust. Az egészségügyben dolgozókra hatalmas teher hárul, kérdezd meg, segíthetsz-e a szomszédban lakó vagy ismerős egészségügyi dolgozóknak. Maradj otthon, de légy nyitott, és szükség esetén segíts!

Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Kép: pexels.
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...