Saját KB bal
Saját KB jobb

Tavaszi zsongás

Lassan kifelé megyünk a télből és beköszönt a várva várt tavasz. A természet ébredésével együtt nekünk, gazdiknak sem árt néhány dologra a megszokottnál is éberebben figyelnünk. Szeretnénk felhívni a figyelmeteket két, ilyenkor (is) kutyáitokra „leselkedő” fontos veszélyre. 

Kullancsok

Az időjárás enyhülésével fokozottan érvényes a kullancsveszély. Az enyhe telek miatt a kullancsok már egész évben aktívak, de ilyenkor sok helyen tömegesen „ugranak” áldozataikra.

Nagyon fontos, hogy megfelelően védjük Kedvenceinket, tegyünk meg mindent, amit lehet, hogy elkerüljük a nagyobb bajt. A védekezésnek több fajta eszköze is rendelkezésünkre áll, melyekről sok helyen olvashattok, tájékozódhattok.

Egy valamit azonban fontos megjegyezni, és sohasem szabad elfelejteni: 100%-os védelem nem létezik!

Bármit is használjunk, egy, vagy akár több dolgot együttesen, séta után mindig szánjunk kutyánkra 5-10 percet. Alaposan nézzük át a bundáját, túrjuk át mindenhol a szőrét, a lágy részeket kiemelt gonddal kezeljük, hiszen ez az élősködők kedvenc területe. Érdemes egy sűrű fogú fésűvel átfésülni akár a rövidebb, akár a hosszabb szőrű ebeket, így is összeszedhetünk egy-egy, még csak a bundán mászó dögöt. És sajnos, még így sem lehetünk teljesen biztosak abban, hogy megtaláltuk a legapróbb megbújó kullancsot is, de legalább mindent megtettünk, amit lehet.

Ha találtunk kullancsot a kutyában megbízható kullancs-eltávolító eszköz segítségével távolítsuk el. Ennek mikéntjéről szintén több helyről kaphattok hasznos és fontos információt, többek között nagyon jó leírást találhattok a Kutyaelsősegély című könyvben is. Ha bizonytalan vagy, inkább fordulj állatorvoshoz. Mivel az egyes kullancsfajták okozta betegségek lappangási ideje eltérő, 2 naptól akár 5 hónapig is terjedhet, praktikus felírni a kullancs megtalálásának dátumát. Ez később nagyon hasznos lehet, mert már akár hetek múlva sem fogunk emlékezni arra, hogy volt-e kullancs ebünkbe, pláne, ha több kutyánk is van.

Minden kutyát a saját gazdája ismer a legjobban, ezt ne feledd! Ha találtál kullancsot a kutyádban és később bármi olyan, a megszokottól eltérő dolgot tapasztalsz, ami akár csak a legcsekélyebb mértékben is, de gyanakvásra adhat okot, azonnal fordulj állatorvoshoz. Abban az esetben is így járj el, ha az általánosan leírt tünetek közül még egyiket sem látod Kedvenceden. Néha olyan apró jelek is figyelemfelkeltőek mint például a megszokottnál rosszabb étvágy, vagy az addig izgő-mozgó kutya lankadtabb lesz, többet fekszik. Ilyenkor jó elővenni azt a bizonyos papírt és megnézni, hogy a tünetet okozhatja-e egy korábbi fertőzött kullancs. Ezzel segíted az állatorvost is, és ha még az elején elkapod a bajt, akár kedvenced életét is megmentheted.


Ezt is olvasd el: Kullancsveszély – ezek a legfertőzöttebb területek


Tüzelések

Mint köztudott, a szuka kutyák évente kétszer tüzelnek, általában tavasszal és ősszel. Azt, hogy az adott évszakon belül pontosan mikor, sok minden befolyásolja, így ezekben az évszakokban lényegesen jobban oda kell figyelnünk, mind szuka, mint pedig kan kutyánkra.

Szuka kutyát tüzelés alatt csak pórázon sétáltassunk, és kerüljük az olyan helyeket, ahol  sok kutya fordulhat elő. Igyekezzünk úgy, és akkor sétáltatni kutyánkat, amikor a legkevesebb kan kutyával találkozhat. Sok bajtól és kínos jelenettől kíméljük meg magunkat, ha betartjuk ezt az íratlan illemszabályt.

Ha kertes házban élünk, akkor a tüzelés idejére zárjuk be kutyánkat, és csak akkor engedjük ki még a kertbe is, amikor tudunk figyelni rá. Sokan nem veszik ezt komolyan, de a baj egy másodperc alatt megtörténhet, még kerítésen keresztül is! A szuka kutyáknál éppen úgy, mint az embereknél elméletileg megvannak ugyan azok a bizonyos termékeny napok, de „balesetek” ezeken kívül is, gyakorlatilag bármikor az egész tüzelés ideje alatt előfordulhatnak. Erről sokan tudnának mesélni… Tehát, inkább tartsuk 1-2 nappal tovább bezárva kutyánkat, mintsem 2 hónap múlva ki tudja milyen keverékeknek kelljen szerető gazdát keresnünk.

Ezekben az időszakokban a kan kutyák és gazdáik helyzete sem könnyű. A kanokat hajtja az ösztön, akár kilométerekről is megérzik a tüzelő szuka szagát. Ilyenkor nincs előttük akadály, egy profi agility bajnokot meghazudtolóan ugranak vagy másznak át bármilyen akadályon, kerítésen. Ezt fokozottan vegyük figyelembe, és igyekezzünk kutyánk számára a megszokottnál is több mozgást biztosítani, hogy alaposan elfáradhasson.  Ilyenkor a kanok könnyebben verekedésbe keveredhetnek, hiszen túlteng bennük az adrenalin. Vigyázzunk erre, és már a legapróbb jelnél is fegyelmezzük, illetve azonnal vegyük pórázra kutyánkra.

Figyeljünk oda arra is, hogy még véletlenül se felejtsük nyitva a kaput, és – ez minden kutyára vonatkozik – már korán tanítsuk meg ebünknek, hogy a nyitott kapu vagy ajtó nem azt jelenti, hogy „uccu neki” ki is kell mennie rajta. Ha szánunk erre elég időt, később jócskán megtérül a befektetés!

Ne felejtsd el, hogy kan kutya gazdájaként a Te felelősséged is, ha kiszökik kutyád és egy nem kívánt alomnyi kiskutya „büszke” apukájává válik.

Végezetül, de nem utolsó sorban ezúton is felhívnánk a figyelmeteket az ivartalanítás fontosságára. Ha nem vagy tenyésztő, hidd el ez jó megoldás lehet. Legyen szó szukáról vagy kanról, fajtatiszta vagy keverék ebről ezzel a rutin beavatkozással nagyon sok későbbi kellemetlenségtől kímélheted meg kutyádat és magadat is. Sok tévhit kering az ivartalanítással kapcsolatban, ne ezeknek higgy, hallgass az állatorvosodra!

Ne szaporítsd tovább az utcán, menhelyen élő keverék, de akár fajtatiszta kutyák létszámát, gondolkozz és dönts felelősen!

 

 

 

(kutyabarát.hu)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...