Saját KB bal
Saját KB jobb

A nyírfacukor majdnem megölte a vizslát

Ami jó nekünk, az nem biztos, hogy jó kutyánknak is. Több olyan étel, táplálékkiegészítő vagy nyersanyag, amely hasznos az embereknek, az sokszor a kutyák számára akár halálos is lehet. Dr. Lakatos Tibor Facebookon osztott meg egy majdnem – végzetes – tragédiába forduló esetet. A xilit, vagy közismertebb nevén a nyírfacukor majdnem egy vizsla életét követelte!

Korábban már közzétettünk egy cikket, mely a nyírfacukor veszélyeire hívja fel a figyelmet, azonban az alábbi eset még jobban alátámasztja, hogy nagyon oda kell figyelni a kutyák számára veszélyes ételekre.

„Idén második esetem késztetett arra, hogy figyelmeztessem a kutya tulajdonosokat a nyírfacukor másnéven xilit (xilitol) mérgezésre. Egyre elterjedtebb a mai modern konyhában ez a fajta édesítőszer. Alacsony glikémiás indexe miatt cukorbetegek, fogyókúrázók előszeretettel használják. Emberben esetleg csak a kezdeti szakaszban okozhat hasmenést, de ezen kívül ismereteink szerint ártalmatlan.

Egy 10 kg.-os kutyákban 1g xilit már klinikai tüneteket okoz (1 szelet sütiben 5-10g is lehet) amit eleinte a vércukorszint erős és hosszantartó csökkenése idéz elő. 

Amit ilyenkor látunk a kutyán: 

• gyengeség,
• levertség, 
• hányás, 
• remegés,
• izomgörcsök, 
• ájulás, 
• kóma.

Gyógykezelni infúzióban adott cukorral, a máj raktárak feltöltésével és védelmével valamint a tünetek enyhítésére adott gyógyszerekkel lehet. Mivel a kezdeti vércukorszint csökkenés mellet a máj nekrózisát (elhalását) és vele együtt a következményeit is okozzák ezért minél előbb el kell kezdeni a megfelelő kezeléseket majd hosszabb távon májvédő szereket illetve diétát kell alkalmazni. Ha tehát tudjuk hogy nyírfacukrot ehetett a kutyusunk azonnal forduljunk állatorvoshoz!!!

Fontos tudni, hogy nem csak mi tehetünk xilitet az ételeinkbe, hanem már a boltban vásárolt termékek is tartalmazhatják pl. cukormentes rágógumik, fogkrémek, egyes diétás termékek.

Azt javaslom, hogy igen alaposan gondoljátok meg milyen ételt-ételmaradékokat adtok a kutyának. Ez az alábbi kis kajla magyar vizsla (Leica) szerencsésen megúszta a xilites sütit, Ő nem evett meg túl sokat belőle….”


Fotó: Dr. Lakatos Tibor (Facebook)

Dr. Lakatos Tibor
Állatorvosi Rendelő, Úny

 

További cikkek a témában

10 veszélyes étel, amit ne etess meg a kutyáddal

A nyírfacukor megöli a kutyát

 

 

 

(kutyabarát.hu)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...