Saját KB bal
Saját KB jobb

Hogyan utazhatnak a kutyák az autóban?

A világ egyik legboldogabb látványa az autó lehúzott ablakában vigyorogva bolhákat szellőztető, lebegő fülű kutya. Elégedett, mert világot lát, a menetszélben széles sávon érkeznek a szagingerek, annyi információ tolul az orrába egy perc alatt, amennyit mi egy hónapos internetezéssel sem tudunk magunkba szívni. Ki gondol ilyenkor arra, hogy ebből baj is lehet? Hogy ezért akár a rendőr is megbüntethetne? A Totalcar.hu részletes írása.

Csak nemrég tudtam meg én is, hogy Németországban, Ausztriában szemrebbenés nélkül megbüntetik azokat, akik nem rögzítik megfelelően az állatokat a kocsiban – akár 50 Eurót is legombolhatnak az emberről. Elvileg itthon is megvolna rá a jogalap, a KRESZ teherszállításra vonatkozó,47. paragrafusa részletesen le is írja a tudnivalókat: A rakományt a járművön – annak belsejében, illetőleg rakfelületén – úgy kell elhelyezni, hogy a közlekedés biztonságát, valamint a személy- és vagyonbiztonságot ne veszélyeztesse. Gondoskodni kell különösen arról, hogy a rakomány

a) a jármű vezetőjét a szabad kilátásban és a vezetésben, a forgalom többi résztvevőjét pedig a jármű fényjelző berendezéseinek észlelésében ne akadályozza.

d) úgy legyen rögzítve, hogy el ne csússzék, le ne essék, ki ne ömöljék, továbbá olyan módon legyen lefedve (letakarva), hogy le ne szóródjék;

…satöbbi, satöbbi. Az alábbi saját készítésű videóban azt mutatjuk meg, hogyan lehet kényelmesen és biztonságosan szállítani kedvenceinket.

Nem túl gyakori, hogy Magyarországon valakit a nem szakszerű kutya- vagy macskautaztatásért büntetnének meg, és nem is szeretnék újabb pénzbeszedési tippeket adni az illetékeseknek. De ne is a büntetés miatt figyeljünk oda, hogyan szállítjuk az állatokat.

Már egy nagyobb fékezéstől is megsérülhetnek, de az ijedt és bepánikolt kutya vagy macska is okozhat komoly bajt. Az utastérben szabadon mozgó állat ráugorhat a vezetőre, ne adj isten félelmében bemászik a pedálok közé – nem kell részletezni, milyen káros mellékhatásai lehetnek annak, ha vészfékezés közben Cirmi a lábunk alatt van.

A Totalcar részletesen taglalja tovább cikkében a témát: http://totalcar.hu/magazin/kozelet/2015/07/18/mindenkinek_igy_a_jobb/

 

További cikkek a témában

Kutyával utazás a Volán buszokon 

Budapesti tömegközlekedés kutyával 

Kedvtelésből tartott állatok utaztatására vonatkozó tájékoztató

Egy csomag, ami jó ha mindig kéznél van

Kutyás etika avagy mire ügyeljünk, ha együtt nyaralunk kutyánkkal? 

 

 

 

(kutyabarát.hu)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...