Tudtad, hogy a napsütés a kutyákra is káros hatással lehet?

Nem is hinnénk, hogy a nyár önmagában mennyi veszélyt rejt állatainkra nézve. Ki jobban, ki rosszabbul tűri, de a legtöbb háziállatunk nehezen viseli a hirtelen jött meleget. Az állattartóknak, ha gondos gazdaként akarnak eljárni, oda kell figyelniük állataik tűző naptól való megóvására. 

Sajnos minden évben találkozunk hőgutát vagy napszúrást elszenvedett állatokkal, de gyakran szembesülünk a leégés problémájával is. A nyár együtt jár a napsütéssel és a meleggel. A napsugaraknak nélkülözhetetlen szerepük van a csontok fejlődésében. A szervezetben termelődő D-vitamin előanyaga az anyagcsere folyamán a bőrbe kerül és ott a napfény hatására átalakul D-vitaminná. Ez a vitamin pedig nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a bélcsatornából felszívódjon a kalcium, ami beépül a csontokba. Egyszerűen, ha nincs D vitamin, akkor nincs kalcium-beépülés. 

A napsütés számos előnye mellett annak negatív oldalát is figyelembe kell vennünk. A káros UVA/UVB sugárzás állataink bőrét, főleg az orrhát, a fülek, a fejtető és a farok területét égeti, ami által kialakulhat a klasszikus leégés és a bőr felhólyagosodása. Nagy figyelmet kell fordítani azon kedvenceinkre, akik frissen lettek nyírva, esetleg megkapták a manapság elterjedt nyári „kopasz” fazonjukat, hiszen az ő bőrüket csak 1-3mm hosszú szőrzet takarja. A fehér vagy világos rövid szőrzettel és világos, pigment szegény bőrrel rendelkező egyedek vannak a legjobban kitéve a leégés veszélyének. Leggyakrabban főleg a fehér színű macskákban és kutyákban diagnosztizálnak kialakuló bőrdaganatokat, amik a kezelések ellenére is kiújulásra hajlamosak és akár halálos kimenetelűek is lehet. 

Mint minden betegségnél, itt is a megelőzés a legfontosabb. Tűző napon sose tartózkodjon huzamosabb ideig kedvencünk és ha lehet, az érzékeny bőrterületeket kenjük vagy fújjuk be olyan napvédő krémmel vagy sparyvel, amit az állatorvosunk javasol. A hagyományos napvédő krémek bőrirritációt okozhatnak az állatoknak, ezért kell kikérni szakember véleményét az adott készítménnyel kapcsolatban.


Petromán Krisztina
kisállat kozmetikus

Akela Kutyaiskola

 

További cikkek a témában

A hőguta megelőzhető! Vigyázz kedvencedre! 

Bezárta a kutyát az autóba

Kutyabarát strandhelyzet

 

 

 

(kutyabarát.hu)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...