Saját KB bal
Saját KB jobb

Van hatásos permetszer a kullancsok ellen

A magyar szabadalom bizonyítottan csak a kullancsokra hat, de EU engedélyeztetési eljárása nagyon drága – hangzott el az M1 aktuális csatorna szombat délutáni műsorában. Bózsik Béla Pál, a Lyme Borreliosis Alapítvány orvosa szerint lenne megfelelő permetszer a kullancsok ellen, azonban az Európai Unió engedélyeztetési eljárása nagyon drága – írja a hjb.hu.

Az orvos az M1 aktuális csatorna szombat délutáni műsorában elmondta, érdemes lenne bevizsgáltatni azokat a kullancsokat, amiket a bőrünkből szedünk ki, hiszen csak a fertőzött kullancs okozhat betegséget. A szakember jelezte, ezt Magyarországon egy magánlaboratórium végzi ötezer forintért.

Az alapítvány szerette volna elérni, hogy az állam finanszírozza ezeket a vizsgálatokat, azonban nem jártak sikerrel – tette hozzá. Bózsik Béla Pál elmondta, az unió betiltotta a kullancsok permetezését arra hivatkozva, hogy a többi rovarra is hat. Azonban a szakember szerint létezik egy penészgomba-hatóanyaggal kifejlesztett irtószer, amely magyar szabadalom, és bizonyítottan csak a kullancsokra hat.

A szakember szerint ezt a permetszert már szabadalmaztatták, de a gyártásra senki sem vállalkozott, mert az unió legalább olyan komoly vizsgálatokat követel, mint a gyógyszerek esetében. Ezt a költséget senki sem tudja vállalni. A Lyme-kór ellen nincs védőoltás.

 

 

 

(kutyabarát.hu)

 

 

Forrás: hjb.hu
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...