Minden kutya tud úszni. Vagy mégsem?

Tudtad, hogy nem mindegy, hogyan szoktatjuk vízhez kedvencünket? A nyári melegben az egyik legkellemesebb időtöltés mind a gazdiknak, mind a kutyáknak a közös strandolás. Azonban nem mindegy, hogy hogyan ismertetjük meg kedvencünket az elsőre gyakran félelmetesnek látszó vízzel

Az Akela Kutyaiskola tanácsai az első pár úszóleckéhez:


• Itt is, mint a kutyakiképzésben olyan sok helyen, nagyon fontos a fokozatosság. Ne várjuk el egyből, hogy kedvencünk őrült módon belerohan majd a vízbe. Hagyjunk neki időt, hogy megszerethesse. 

• Figyeljünk rá, hogy soha ne érje negatív élmény. Ne erőszakoljuk rá az úszást, hogy ha ő még nem barátkozott meg vele. Egy rossz tapasztalat egy életre elveheti a kedvét a fürdéstől. 

• Érdemes először olyan helyet keresni, ahol fokozatosan mélyül a víz és van lehetősége lassan besétálni, nem kell egyből úsznia. Ne legyen erős a sodrás, mert könnyen megijedhet a hirtelen nagy erőtől. 

• Menjünk csapatosan! Sokat segíthet, ha azt látja, hogy más kutyák szívesen úsznak és nincsen mitől tartania. 

• Vigyük el a kedvenc játékát vagy valami finom jutalomfalatot és próbáljuk lépésről lépésre beljebb csalogatni. 

• Sokat segít, ha a gazdi is bemegy a vízbe. Egyrészről biztonságot ad kutyánknak a tudat, hogy mellette vagyunk, másrészről segítséget adhatunk az első mozdulatoknál. Figyeljünk arra, hogy a kutya gerince mindig egyenes legyen, különben elmerül. Ezért az első tempóknál tegyük a hasa alá a kezünket, hogy alátámasszuk, míg magabiztos lesz az úszása.

• És a legfontosabb: dicséret! Hiszen a közös játéknak, úszásnak a célja, hogy jól érezzük magunkat négylábú barátunkkal. 

Jó „strandolást kívánunk!”


Akela Kutyaiskola

Fotó: Eme Lázár

 

További cikkek a témában:

Kutyabarát strandhelyzet

A hőguta megelőzhető! Vigyázz kedvencedre!

Kutyaszörfverseny Kaliforniában

 

 

 

(Kutyabarát.hu)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...