Saját KB bal
Saját KB jobb

Tudtad, hogy milyen problémákat okozhat a bűzmirigy?

A bűzmirigyek a végbélnyílás két oldalán, szimmetrikusan helyeződő zsákszerű szervek. A zsákokat belülről speciális sejtek bélelik, ezek felelősek a jellegzetes szagú váladék termeléséért. A mirigyekből egy-egy kivezető cső indul, nyílásuk a végbél végső szakaszának nyálkahártyájában található.

A váladék jellegzetes szagú, kifejezetten kellemetlen, bűzös. Színe és állaga leginkább olajszerű , esetleg sárgás színű. Normális körülmények között hígan folyó, áttetsző, tiszta folyadék. A végbélzacskók a kemény, tömött bélsár hatására mechanikusan ürülnek, ezzel a végbélnyílás síkossá válik és könnyebb a széklet ürítése. A kutyák egy része még arra is képes, hogy a zacskó tartalmát a székletürítéstől függetlenül akaratlagosan is ürítse. A kiürített váladék terület jelölést is szolgál, valamint védekezésre is használják a kutyák, amikor nagyon megijednek. Nem ritka, hogy a rendelőben a páciens riadalmában mirigyváladékot ürít.

Megfigyelhető, hogy a kutyák, amikor egymással találkoznak, rendszerint egymás végbelének környékét szimatolják először. Ennek az oka, hogy a bűzmirigy váladékának szaga a másik kutya számára úgyszólván mindent elárul a szag gazdájáról, a kutyák társadalmi életében igen fontos a szerepe. Kiolvasható belőle az adott állat egészségi állapota, hangulata, szexuális aktivitása, kora, de még dominanciája is.

A bűzmirigy gyulladás a kutyák igen gyakori megbetegedése. A gyulladás rendszerint a kivezető csövek elzáródásával kezdődik. Emiatt a váladék felhalmozódik a mirigyek belsejében, és idővel konzisztenciája egyre sűrűbb lesz. A pangó mirigytartalom ideális környezet a mikroorganizmusok (elsősorban baktériumok) szaporodásához, ennek tályogképződés lesz a következménye. A folyamat eleinte kellemetlen érzést okoz a kutyának, majd a tályog növekedésével párhuzamosan egyre fokozódik az érintett terület érzékenysége, a végbéltájék bőre kipirul, gyulladttá válik. A képződő tályogok a bőr alatt fájdalmas csomókként tapinthatók ki. Ha a gyógykezelés nem kezdődik meg időben, a tályogok a külvilág felé feltörnek, és vörhenyes, gennyes tartalom ürül belőlük. Súlyosabb esetekben a gyulladás a végbéltájék szöveteiben gyorsan terjed, és azok súlyos károsodásához vezethet.

Korábban macskáknál csak igen elvétve találkoztunk ezzel a problémával, de a macskaesetek száma is jelentős emelkedést mutat. A különböző bőrgyulladások, hallójárat gyulladások jelentős részénél a végbélzacskó gyulladása is megállapítható.

Tünetek

Vannak olyan állatok, melyek életét végigkíséri ez a betegség. A kutya „szánkázik”, „radíroz” (húzza a fenekét a földön), melynek hátterében leggyakrabban a végbél körüli mirigyek gyulladása, kiürülésének hiánya, gyulladásos elváltozása, ritkábban bélférgesség áll. További tünetek a viszketés, szőrhullás, az állat kellemetlen szagúvá válik, végbele felé kapkod, rágja magát.

A vizsgálat során állatorvos azt tapasztalja, hogy a végbél két ( egy-) oldalán feszülésig teltek a végbélzacskók. Rendszerint nehezen üríthetők, tartalmuk kezdetben barnás színű, később elhalt szövetcafatoktól darabos, esetleg gennyes, még később kátrányszerűen besűrűsödik, sőt majdnem száraz, pasztaszerű, olyannyira, hogy a kinyomott váladék egyben hengerként üríthető ki. A súlyosabb esetekhez gyakran társul bőrgyulladás, amely előbb viszketéssel, szőrhullással, bőrpírral, majd pörkökkel, nedvedzéssel járó, nehezen gyógyuló elváltozásokat okoz. A végbél tájéka olyan fájdalmas lehet, hogy az állat emiatt nem ürít bélsarat . Ha a váladék a kitágult gyakran eltályogosodott mirigyből nem tud a szokásos úton ürülni, a végbélnyílás mellett, a bőrön keresztül tör utat magának (kifakad) és sipoly alakul ki.

Gyógykezelés

Enyhébb esetben a végbélmirigyek mechanikus (rendszeres) ürítése önmagában is elegendő. Súlyos esetben, valamint ha a társult bőrgyulladás kiterjedtté válik, elkerülhetetlen a beteg gyógyszeres kezelése. Igen makacs betegségnél szükség lehet a végbélzacskók fertőtlenítőszeres, antibiotikumos átöblítésére is. Ha a „konzervatív” gyógykezelés eredménytelen, a végbélzacskókat műtétileg el kell távolítani. Ne ijedjen meg, ha 1-2 hetes időközönként visszarendelik vizsgálatra kezelésre a beteget. A gyakori ürítés a beteg gyógyulását szolgálja (nem kell félni tőle).

Megelőzés

Ha állatának voltak már bűzmirigy-problémái, valószínűleg hajlamos az ilyen jellegű megbetegedésre. Ebben az esetben javasolt a rendszeres kontrollvizsgálat (esettől függően) 1-6 havonta (esetenként akár gyakrabban is). Ha az állat széklete félkemény vagy kemény, nagyobb a valószínűsége a mirigyváladék ürülésének. Ezért a magasabb rost- és csonttartalmú táplálék etetése jó hatású lehet, bár nem jelent biztos megoldást a problémára. A rendszeres mozgás kedvezően hat a végbélzacskó ürülésére.

Forrás: Akela Kutyaiskola

Dr. Csendes Péter
állatorvos

Dr. Volszki Mónika
állatorvos

 

 

 

(kutyabarát.hu)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...