Saját KB bal
Saját KB jobb

Frankie kutya még a diagnózis előtt felfedezi a pajzsmirigyrákot

Az amerikai Endocrine Society (Endokrinológiai Társaság) éves közgyűlésén jelentették be amerikai kutatók, hogy a német juhász 88 százalékban sikeresen fedezte fel a tumort még nem diagnosztizált betegeknél – írja a vs.hu.

A kutyák szaglása tízszer olyan kifinomult, mint az emberé, és érzékelik a ráksejtek által kibocsátott szagokat is. Korábban már felfedezték, hogy bélrákkal és tüdőrákkal küzdő betegeket is képesek azonosítani.

Az arkansas-i orvosi egyetemen korábban már bebizonyították, hogy a kutyát meg lehet tanítani arra, hogy érzékelje a különbséget pajzsmirigyrákos és egészséges emberek vizeletmintái között. Frankie-nek megtanították, hogy feküdjön le, ha rákot érzékel egy mintában, és forduljon el, ha nem. A következő lépésben 34, kivizsgálásra érkező beteget vontak be a vizsgálatba, és a kutya 30 esetben pontos diagnózist adott. Két esetben rákot jelzett az egyébként egészséges embereknél, kétszer pedig nem jelzett, amikor kellett volna.

A brit rákkutatók szerint kutyákat használni a rák felfedezésére nem ésszerű, viszont új tesztek kifejlesztését eredményezheti, ha sikerül azonosítani a szaganyagokat, amelyeket érzékelnek.

A pajzsmirigyrák viszonylag ritka, a vér hormonszintjéből, illetve szövettani vizsgálattal diagnosztizálják.


Fotó: Twitter

The Frankie Foundation Facebook oldala

 

 

 

(kutyabarát.hu)

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...