Saját KB bal
Saját KB jobb

Féltékenyek vajon a kutyák?

A San Diegó-i Egyetem két kutatója, Christine Harris és Caroline Prouvost 36 kutyáról megszokott környezetükben készítettek felvételeket. Gazdáikat arra kérték, saját állatukról ne vegyenek tudomást, helyette szenteljék minden figyelmüket egy kitömött kutyának, amely gombnyomásra ugatott, nyüszített és csóválta a farkát – olvasható a PLoS One tudományos lapban közzétett tanulmányban.

A következő tesztek során a gazdák egy fejformára faragott töklámpáshoz intézték a kedves szavakat, illetve hangosan felolvastak egy zenélő gyerekkönyvből. Ha a kutyák a konkurenciában fajtársukat vélték felismerni, 78 százalékuk meglökte a gazdát, a töklámpás esetében csak 42, a könyvnél 22.

Egyharmaduk próbált a gazda és a kitömött kutya közé férkőzni, negyedük fel is ugrált az emberre. A másik két „vetélytárs” esetében csak egy kutya tett így. Nyilvánvaló, hogy a kitömött állatot teljes értékű fajtatársnak nézték – írták a kutatók. Nagy részük még körbe is szimatolta a hamis kutyát, ahogy gyakran teszik ismerkedéskor.

„Tanulmányunk megmutatta, hogy a kutyák nemcsak féltékenyen viselkedtek, de még azt is megpróbálták, hogy embertársukat és a lehetséges riválist elválasszák egymástól. Lehetséges, hogy ez az érzelem a korábban véltnél mélyebben gyökerezik bennük” – írták a kutatók közleményükben.

 

 

(kutyabarát.hu)

 

 

Forrás: PLos One

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...