Saját KB bal
Saját KB jobb

Újra csúcsformában, avagy fizioterápia kutyáknak

Manapság már egyre természetesebb és elterjedtebb az emberi gyógyításban a fizioterápia használata. A fizioterápia elsősorban fizikai energiákkal való gyógyítást jelent. Ha az élettani hatásait vesszük, használhatjuk fájdalomcsillapításra és gyulladáscsökkentésre, az izomerő és az állóképesség növelésére, vagy akár a keringés javítására. Egyaránt alkalmazhatjuk betegségek megelőzésére, gyógyítására vagy rehabilitációként.

A fizioterápia köztudottan az orvosi terápia legősibb ága, melynek jelentőségét egyre többen felismerik és sikeresen alkalmazzák a kutyák kezelésében is. A kutya fizioterápia napjainkban egyre nagyobb népszerűségnek örvend a kutyát társállatként kezelő, felelős kutyatartók körében.

A személyes érintettség okán, arra gondoltam, hogy tapasztalataimat nyilvánosan is megosztom, talán elősegítve ezzel, hogy akik még nem hallottak róla, vagy fenntartással kezelik a kutya fizioterápiát, megismerjék ennek a nagyszerű gyógymódnak a jelentőségét.

Történt nem is olyan régen, hogy 12 éves kutyám egy mindennapos séta alkalmával – mint utólag kiderült – szalagszakadást szenvedett. Én ebből csak annyit vettem észre, hogy felkelés után nagyon sántikált, és alig terhelte a bal hátsó lábát. Az orvosi diagnózis pedig egyértelmű volt … műteni kell. Akinek kedvence már átesett hasonló, vagy más ortopédiai műtéten, jól tudja, hogy az ilyen beavatkozások után még nagyon hosszú pihenési és rehabilitációs időszak következik, mire eljutunk a teljes gyógyulásig. Így volt ez a mi esetünkben is. A műtétet végző gondos doktor bácsi hívta fel a figyelmünket arra, hogy a fizioterápia gyorsíthatja és tökéletesítheti a gyógyulást. Szerencsére volt hová fordulnom, hiszen barátnőm, Kata korábban már igénybe vette egy nagyon lelkiismeretes kutya fizioterapeuta segítségét. Pozitív tapasztalatai alapján kerestem fel Tassy Petrát.

Petra már több éve sikeresen alkalmaz fizioterápiás kezeléseket olyan kutyák esetében, akiknek fájdalom-, vagy gyulladáscsökkentésre, a kötőszöveteik fellazítására, vagy izomgörcsök oldására van szükségük, anyagcserezavarokkal küzdenek, különféle ortopédiai vagy neurológiai műtéteken estek át és rehabilitációra, vagy az izomerő, esetleg az izületi mozgáspálya növelésére van szükségük. Sportkutyák sérüléseinek megelőzését, bemelegítését és teljesítményük fokozását is segíteni tudja, amit szívügyének tart. Reménytelennek tűnő esetek is kerülnek hozzá, bénulásos, gerinc sérüléses kutyák is felépültek már kezelései után. Ilyen volt például Szonja is a középuszkár, akinek egy autóbaleset miatt eltört a 3. nyakcsigolyája, ezért gipszbe került. Három hétig mind a négy lába le volt bénulva, de az orvosi ellátásnak, Petra napi kezeléseinek és a gazdi gondoskodásának hála, a negyedik héten már fel tudott állni. Hat hét után a gipsz is lekerült róla, 12 hét elteltével pedig már örömmel szaladgált, de munkájuk még folytatódott, hogy Szonja valóban teljes életet tudjon élni.

 Szóval, néhány héttel a műtét után kopogtattam be Petrához, aki nagyon kedvesen fogadott, és azonnal elnyerte Bonnie kutyám bizalmát is. Első lépésként, a fokozatosság elvét betartva, átmasszírozta ebem hátát, gerincét, közben lelkesen magyarázta, hogy mit miért csinál. Felhívta a figyelmemet, hogy a kutya háta „teljesen be van állva”, és ha nem szeretném, hogy idősebb korában ebből problémák legyenek, akkor – útmutatása alapján – én is masszírozzam rendszeresen. Petra a háta után a lábát is alaposan kezelésbe vette. Mivel a műtét után egy ideig szigorú mozgáskorlátozás volt előírva, és amúgy is kímélte a lábát, izmai valamelyest elsorvadtak. A kezelés során megmutatta azokat a fogásokat, amelyek az izom visszaépítésére szolgálnak, és amelyeket itthon én is nap, mint nap tudok végezni.

Egy hét múlva újra felkerestük rendelőjét, hogy megnézze, hogyan haladtunk a házi feladattal, de ekkor már két kutyával érkeztem. Arra gondoltam, hogy a fizioterápia fiatalabb kutyámnak is előnyére válhat, hiszen a korábbi könyök diszplázia műtétek után még nem éltem ezzel a nagyon hasznos lehetőséggel. Mivel rendszeresen készülünk és járunk versenyekre, az ízületei a műtétek után is folyamatosan intenzív igénybevételnek vannak kitéve. Az utóbbi időben sajnos észrevettem, hogy egyik első lábát kicsit furcsán tartja, és kíméli, így kíváncsi voltam a szakember diagnózisára.  Aggályaim bizonyosságot is nyertek, Chrissy lábán az izületek meg voltak rövidülve, és a hátára is ráfért az alapos „gyúrás”. A manuális kezelések után, a jól felszerelt rendelőben a fizioterápiát segítő gépeket is igénybe vettük a mielőbbi regenerálódás reményében.

A MÁGNESTERÁPIA hatására a sejtek oxigénnel telítődnek, javul a sejtszintű méregtelenítés, valamint gyorsabb a seb-, és csontgyógyulás.

BIOPOLÁR FÉNYKEZELÉS – t alkalmazva gyorsul a sejtregeneráció, javul a sejtek védekezőképessége.

A polarizált fény kedvező hatással van a sejtaktivitásra, mivel a gyógylámpa fénye irányítottan hatol be a szövetek mélyebb szerkezetébe.

Nagyon hatásos például akkor is, ha kedvencünk elvágta a tappancsát, vagy műtét utáni hegkezeléshez.

    

A TERÁPIÁS ULTRAHANG legfőbb javallatát a kopásos ízületi betegségek képezik, de eredményes izomfájdalom és izomrándulás esetén, sőt csontkinövések kezelésénél is.

A rendelő gépei között megtalálható még a LÁGY LÉZER, melynek alkalmazásával kiváló eredményeket érhetünk el a gyulladás-, és fájdalomkezelés tekintetében, csökkenthetők a duzzanatok, segít a funkciózavarok helyreállításában, illetve használják még ideggyulladások, perifériás bénulások, spazmusok, kontraktúrák kezelésére is. A TENS szelektív ingeráram kezelés az idegek stimulációján keresztül éri el gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító, izomlazító hatását. Nem megfelelően működő, gyengült vagy bénult izom regenerációjára, illetve az izom erősítésére használják, főleg neurológiai betegségek esetén..

Kutyáim nagyon élvezték a „törődést”, elégedetten nyújtózkodtak az izomlazító masszázs után, és békésen tűrték a különböző gépekkel történő kezeléseket is. A rehabilitáció eredményeként Bonnie már újra vidáman szaladgál a séták során, és Chrissy is teljes erőbedobással tud készülni a megmérettetésekre.

A kutya fizioterápia jótékony hatásai elvitathatatlanok kedvenceink hosszú távú egészségmegőrzése szempontjából. Én személy szerint rendkívül boldog vagyok, hogy megismertem és igénybe vettem ezt a fajta kezelést, így kutyáim műtétei mára már csak rossz emlékek maradtak.

 

 

Egerszegi Krisztina
(kutyabarát.hu)

 

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...