Saját KB bal
Saját KB jobb

Kutya világ jöhet majd a rossz állattartókra

Júliustól szigorodnak az állattartási szabályok, és jelentősen nő az állatvédelmi bírságok összege, miután több vonatkozó kormányrendelet is módosult.

A sok változás között szerepel az is, hogy a kutyáknál csak a farok kurtítása végezhető el, legfeljebb hétnapos korig. Noha több kutyafajtánál jellegzetesség a formára igazított fül, a jövőben ez tiltott lesz.

– Kicsit sajnálom, mert emiatt megváltozik a kutya karaktere, de elfogadom – közölte Dohóczki Tamás tenyésztő, a Hungária Dobermann Klub elnöke. Mint mondta, a szabályozás világtendencia, a németországi eredetű fajta hazájában már több mint tíz éve tilos a fül kurtítása, és mostanra Ausztriában és a skandináv országokban sincs rá lehetőség. Előbb-utóbb a fajta sztenderd tulajdonságait is módosítják majd, így a tenyésztők is kénytelenek lesznek beállni a sorba.

– Gömbakváriumot nem tartunk, ha mégis keresi egy vevő, hamar megérti, hogy rosszat tenne vele az állatnak – mondta Mohácsi Zoltán egy belvárosi kisállat-kereskedésben. Ezentúl ugyanis tilos lesz gerinces állatot kör alapú ketrecben vagy gömbakváriumban tartani. A kör alapú ketrec tilalmát nem érti ugyan, de a boltban egyetlen ilyet sem találtunk.

Furcsállta azt a passzust is, hogy kifejlett gerincesnek legalább 30 literes térre van szüksége, mert szerinte ez túl általános. Egy dzsungáriai törpehörcsögnek elegendő – jegyezte meg –, de egy nyúlnak legalább 250 literes ketrecre van szüksége. Ezért szerinte a szabályozás helyett a kereskedőknek kell felhívniuk a vásárlók figyelmét, melyik állatnak milyen élőhely az ideális.

Jövő januártól a négy hónaposnál idősebb kutyák csak bőr alá beültetett azonosító csippel tarthatók. Egy budapesti kisállatklinika állatorvosának tájékoztatása szerint a csip behelyezése legalább 3500 forintba kerül, de ki kell fizetni a 200 forintos regisztrációs díjat és a vizsgálati költséget is. Emiatt félő, hogy sokan nem végeztetik majd el a beavatkozást. Az állatorvos úgy véli, a szigorítás – beleértve a többi szabályt is – jó irányt jelent, csak nincs, aki ellenőrizze az előírások betartását, és kiszabja a bírságot.

A büntetés összegének jelentős növelése leginkább az állattartó gazdaságokra lehet hatással. Eddig legfeljebb 150 ezer forint lehetett a bírság, amelyet a nagyobb cégek szemrebbenés nélkül kifizettek például az állatok szabálytalan szállítása esetén. Júliustól viszont – többszörös jogsértés esetén – a tízszeresét is fizethetik.

Szorzók szorzója

Több tényállás esetén milliós nagyságrendű lehet az állat-védelmi bírság júliustól.

  • Tizenötezer forint az állatvédelmi bírság alapösszege, amelyre – jogsértéstől függően – szorzókat alkalmaznak.
  • Állatkínzásért, az állat ok nélküli megöléséért, emberre vagy állatra uszításáért, állatviadal szervezéséért tízszeres a szorzó, vagyis 150 ezer forint a bírság.
  • Hatszoros a szorzó, azaz 90 ezer forintos büntetés jár annak, aki nem gondoskodott az állat szökésének megakadályozásáról, a biztonságos elhelyezéséről, vagy az állat küllemét sebészeti úton, tiltott módon megváltoztatta.
  • Bizonyos esetekben, ha például több állatot érint a jogsértés, a szorzókat össze kell szorozni. Például ha egy vállalat nagy létszámú állattartó telepen helytelen takarmányozással veszélyezteti az állatok egészségét, és mindez az állomány több mint 80 százalékát érinti, akkor a szorzó 90 lesz, a bírság összege pedig 1,35 millió forint.


Házi kedvencek

A kutyák területét és a lánc hosszát is előírják.

  • Kistestű, 20 kilogrammnál könnyebb kutyát nem lehet 10 négyzetméternél kisebb területen tartani tartósan. Közepes testű (20–40 kilogrammos) ebeknél ez 15, míg nagytestű (40 kilogramnál nehezebb) kutyáknál 20 négyzetmétert jelent.
  • A kutyák láncának hossza  is szabályozott. Kistestű ebeket tilos 4 méternél rövidebb eszközzel tartósan kikötni, közepes méretű kutyáknál 6, nagyoknál 8 méter a határ.
  • Nyolchetes korukig anyjukkal kell tartani a kutya-, macska- és görénykölyköket.
  • A hím sziámi  harcoshalakat úgy kell tartani, hogy egymást, illetve tükörképüket ne láthassák.

 

(kutyabarát.hu)

 


Forrás: metropol.hu

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...