Saját KB bal
Saját KB jobb

Ha már együtt utazunk, miben szállítsuk kedvencünket?

Kiválasztottuk az úticélt, találtunk kutyabarát szálláshelyet, megvettük a repülőjegyet, és beszereztünk minden okmányt, mely az eb utaztatásához szükséges. Hamarosan indulhatunk is, azonban egy dologra még szükségünk van: megfelelő szállítóeszközre.

Ha repülőgéppel utazunk nyaralni, és magunkkal visszük a kutyánkat is, szigorú szabályoknak kell megfelelnünk. Ezek egyike az eb megfelelő hordozóeszközben való szállítása. A boxról magunknak kell gondoskodnunk utazás előtt, ezeket bármelyik állatkereskedésben vagy webshopban beszerezhetjük. A Malév járatain kutyánk kizárólag akkor utazhat velünk az utastérben, ha hordozóeszközével és ételével együtt mért mérete és tömege nem haladja meg a korlátokat, ez esetben a 8 kg-t, illetve a 43x30x20 cm-t (a szállítóeszköznek be kell férnie az ülésünk alá). Tehát a szállítóeszköz vásárlásánál fordítsunk kellő figyelmet a megfelelő méretű és súlyú darab kiválasztására, nehogy az túl nagynak vagy kutyánkkal együtt túl nehéznek bizonyuljon, és emiatt legyünk kénytelenek az ebet csomagként feladni. Ha nagytestű kutyával utazunk, akit kizárólag a csomagtérben szállíthatunk, természetesen szintén gondoskodnunk kell szállítóeszközről.

Fém vagy kemény műanyag boxban vigyük kedvencünket a repülőre, a drótketrec nem engedélyezett, a textilből készült pedig kizárólag az utastérben. Az állat nem lóghat ki a hordozóeszközből, és elegendő helynek kell lennie benne számára ahhoz, hogy kényelmesen lefekhessen, felállhasson vagy megfordulhasson. A boxnak vízhatlan alsó résszel kell rendelkeznie, melybe belülre terítsünk le egy törölközőt a repülés közben bekövetkező „balesetek” kellemetlen következményeinek elkerülése végett. A szállítóeszköz legalább 14 százalékát a szellőzőnyílásoknak kell kitenniük, hogy az állat elegendő levegőt kapjon, mely nyílások 33 százalékának a box felső részén kell elhelyezkednie. A hordozóeszköznek karimával kell rendelkeznie, mely biztosítja, hogy a szellőzőnyílások akkor is szabadon maradnak, ha közvetlenül az eszköz mellé egy másik csomag kerül. Csak fogantyúval ellátott boxok engedélyezettek, melyeket a személyzet anélkül fel tud emelni, hogy bele kellene nyúlnia, kockáztatva ezzel, hogy a kutya megharapja. A boxban helyezzünk el két üres tálat az eledelnek és a víznek, egy papírt az etetési útmutatóval, illetve egy aláírt nyilatkozatot arról, hogy az állatot a tervezett felszállás előtt legfeljebb négy órával megetettük és megitattuk. A szállítóeszközre írjuk fel az állat nevét, címünket, telefonszámunkat, a célállomáson tartózkodó ismerősünk telefonszámát, az „élő állat” (live animal) kifejezést, illetve nyilakkal jelezzük a box helyes elhelyezését.

Egyedül utazó gyermek kutyát nem vihet magával, illetve egyes légitársaságok nem vállalják bizonyos fajtájú ebek szállítását (American Airlines: amerikai pitbull terrier, amerikai staffordshire terrier, bullterrier, doberman, rottweiler, Air France: staffordshire terrier, masztiff, tosa inu, pitbull terrier, British Airways: amerikai pitbull terrier). A Delta és az American Airlines május 15. és szeptember 15. között nem szállít állatokat a csomagtérben. Egyes légitársaságok nagyon meleg és nagyon hideg időben nem vállalják kutyák szállítását (az US Airways például 29 oC felett és -12 oC alatt), illetve csak akkor, ha a kutya orvosi igazolással rendelkezik arról, hogy bírja a rendkívüli időjárást. Utazás előtt mindenképpen érdeklődjünk a választott légitársaságnál, illetve a célországban érvényes szabályokról.

Repülés előtt szoktassuk hozzá az ebet a boxhoz, ne akkor találkozzon vele először: időről időre vigyük el benne rövidebb utakra. A felszállás előtt legfeljebb négy órával etessük és itassuk meg kedvencünket, közvetlenül előtte azonban már ne, hiszen tele hassal nehezebben viseli a repülés egyébként is megterhelő élményét. Ha csomagban adjuk fel az állatot, a check-in pulthoz érkeztünk előtt ürítsük ki a szállítóeszközbe helyezett itatóját, nehogy a víz kilötyögjön, a tálakat azonban hagyjuk a boxban, hogy az utazás alatt a személyzet megitathassa és etethesse az állatot. Felszállás előtt és után tegyünk egy rövid sétát a kutyával, hogy megmozgathassa a tagjait. Ha vonattal vagy autóval indulunk nyaralni, nem szükséges hordozóeszközben vinnünk kedvencünket, ám ha mégis így döntünk, az autóban a boxot rögzítsük az üléshez, nehogy az egyik kanyarban lesodródjon róla, és így a kutya épsége veszélybe kerüljön.

Az állatkereskedésekben igen sokféle fém, műanyag és textil hordozóeszköz közül választhatunk. Az alumínium boxok anyaguknak köszönhetően könnyűek, egyszerűen szállíthatók. Olyan darabot válasszunk, melynek rácsozata biztosítja, hogy a hordozóeszközt tökéletesen átjárja a levegő. Vizsgáljuk meg, hogy a rácsok nem sorjásak-e, ugyanis az éles felületek felsérthetik az állat bőrét, illetve ügyeljünk rá, hogy a zárat garantáltan csak mi tudjuk kinyitni, a kutya ne. Ha a box itatóval is el van látva, figyeljünk arra, hogy megfelelően legyen rögzítve, hogy az eb ne tudja kiborítani. Egyes szállítóeszközök tetején zárható „simogató nyílás” könnyíti meg a repülőn velünk utazó állat megnyugtatását. Nagyobb testű kutyák esetén hasznos lehet, ha olyan boxot választunk, melynek aljára görgők szerelhetők, így könnyebben mozgathatjuk. Praktikus a szállítóeszköz belsejébe rögzített csúszásgátló szőnyeg, etető és póráztartó. Ha nem fém boxot választunk, vigyázzunk arra, hogy mérgező anyagoktól mentes műanyagból készüljön. Az ideális szállítóeszköz higiénikus, könnyen tisztán tartható, összecsukható, így egyszerűen tárolható. A könnyű és strapabíró gyöngyvászonból készült boxok könnyen összecsukhatóak és az időjárásnak és is ellenállnak, is kirándulásokra ideális választásnak bizonyulnak.

 

(kutyabarát.hu)

 

Forrás: kutya.hu

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...