Saját KB bal
Saját KB jobb

Hó és mínuszok – hogyan védjük a kutyánkat a hideg ellen?

A legtöbben hozzászoktunk ahhoz, hogy jó melegen felöltözzünk, amikor beköszönt a hideg. A kutyáink esetében azonban kicsit nehezebb megmondani, hogy mire van szükségük a zordabb napokon. Íme néhány tipp, hogyan tartsuk biztonságban, melegen és boldogan kutyáinkat a fagyos időben.

Minden kutya máshogy viseli a hideget. Az, hogy mennyire van elemében a hideg időben, az nagyban függ a kutya fajtájától. A robusztus, dupla szőrzetű fajták, például az újfundlandiak és a huskyk elég jól felkészültek a hideg időjárásra, és hosszabb kirándulásokat is kibírnak a zordabb körülmények között. Sőt, ők ilyenkor érzik magukat a legjobban! Ha tehetjük, használjuk ki a hűvös napokat és töltsünk velük sok időt a szabadban.

A rövid szőrű vagy sima szőrű kutyák, mint például az agarak, a vizslák vagy a mopszok számára talán nem olyan csábító a szabadban való tartózkodás. Őket érdemes megfelelő ruházattal védeni a hideg ellen. Sok kutyánál nehéz eldönteni, hogy kell-e kabát vagy sem. Az ő esetükben figyeljünk oda a viselkedéses jelzésekre.

A fázás, kihűlés jelei:
  • reszketés,
  • nyüszítés,
  • túlzott mancs nyalogatás,
  • a mancsok földtől való távol tartása (pipiskedve jár, nem teszi le a lábát)
  • farokcsóválás – meglepő módon: az erős szemkontaktus és gyors csóválás jelezheti, hogy a kutyánk „mondani” szeretne valamit.

Ezen jelzéseket érdemes figyelembe venni, és haza, vagy egy meleg, fedett helyre menni. A kutyák is megfázhatnak, a kisebb testű kutyák felfázhatnak. Az idősebb kutyák esetében az ízületi gyulladást fokozhatja a hideg. Vigyázzunk az egészségükre! Fontos még megjegyezni, hogy egyes kutyák annyira bele tudnak merülni a feladatba vagy éppen a játékba, hogy nem jelzik a diszkomfortjukat. Akinek ilyen hiperlelkes kutyája van (terrierek, border collie-k, munkavonalas kutyák), az úgyis tudja, hogy képesek „túlhajtani magukat”. Bár látszólag semmi bajuk sincs, az ő esetükben talán még fontosabb, hogy észnél legyünk, és megfelelően védjük őket a hideg és a kihűlés ellen.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://www.thewildest.com/dog-health/surviving-snowy-winter-your-dog; Photo by Andreas Schnabl : https://www.pexels.com/photo/lakeland-terrier-catching-snowball-19185849/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...